Sakuralar açarken Japonya’da olmayı tam bir yıl öncesinden planlamıştık. Bu karara varmak benim açımdan öyle pek de kolay olmadı doğrusu. Gelişmiş ülkeleri gezmeyi, bir gezgin olarak hep ötelemişimdir. Sanayileşmiş, eski kültürünü ve doğasını yok etmiş ve bunları gezginlere sadece salonlarda veya müzelerde ya da doğal olmayan ortamlarında sunan ülkeleri, gezi sıramda arkalara koyarım. Bunun yerine hızla tükenmesi olası kültürel ortamların ve doğanın bulunduğu ülkeleri ön sıralara taşımaya ve gezmeye çalışırım.
Gezi grubumdan sevgili Gülendam Bozdayı arkadaşımın ısrarlı tavsiyelerine kayıtsız kalmayıp Japonya’yı incelediğimde okuduğum bir yazı beni çok etkiledi.Bu kitapta yazdığına göre;
1994 Yılında Nobel Edebiyat ödülünü alan Japon roman yazarı Kenzaburo Oe ödül töreni sırasında bir konuşma yapar ve Japon edebiyatını üç modele uygun olarak sınıflandırır: “Birincisi Japonya’nın “sıra dışı “ kültürüne odaklanır; ikincisi “evrenselliği” amaçlar ve dünya edebiyatı üretir, esas olarak popüler edebiyattan oluşan üçüncüsü ise ulusal zihniyetin sınırlarını “aşar”. Bu üç edebi model yani -sıra dışılık, evrensellik ve ihlal- daha geniş anlamda Japonya’nın tarih boyunca değişen çehresine de uygulanabilir.” Bana göre bu önemli ödül törenindeki konuşmasında yazar, Japon insanının günümüzü yaşarken, geçmişle bağlarını sıkı sıkıya koruduğuna , ulusallığı ve evrenselliği bir arada götürdüğüne vurgu yapıyordu. Bu bana çok ilginç geldi ve Japonya hemen görülesi ülke kategorisine yükseldi.
Bir gezginin bir ülkeyi ziyaret etmesi için bazen bir fotoğraf karesi yeterli olabilir ve “tamam burası görülecek mutlaka” dedirtir. Benim kararımı kesinleştiren ise bir sakura fotoğrafı oldu. Bu nedenle de Sakuraların (kiraz ağacı çiçeği) pembe pembe açtıkları zamanda orada olmaya karar verdik.
Geziyi Nar Gezi ile gerçekleştirdik ama programımız Türkiye’den firmaların yaptıkları standart Japonya gezi programı değildi. Program Japonya’nın UNESCO Doğa ve Kültürel Mirası Listesi yerlerinin de bulunduğu kırsal sayılacak yerlerini de içeriyordu. Nar Gezi’den sevgili Aykut’a program üzerinde çalışmasını ve ayrıntılandırmasını rica ettik. Gezimizin sonunda tüm grup arkadaşlarımızın ortak ifadesi ile her şey zamanında, hiç aksamadan yapıldığıydıydı. Bunun yanında gezi sırasında ufak sayılmayacak fazlalıklarımızın da gerçekleştiğini gördük. Japonlar Nuh deyip, peygamber demeyen insanlardan. Programda neyi taahhüt vermişlerse hepsini aksatmadan yapıyorlar. Ama fazladan isteklerinizi, karşılığını ödemeyi teklif etseniz de, yerine getirmeye pek hevesli değiller. Çok saygılılar ama bir o kadar katılar ve taviz vermiyorlar. Yani biz Japonları biraz Türkleştirdik gezimizde. En son gelirken Japon rehberimizle dans ediyorduk.
Bir de bahsetmeden geçemeyeceğim iki insan var; Bunlardan bir tanesi firmanın bizim grup için bulduğu rehberimiz Huriye Yılmaz. Huriye Türkiye’de Japonca’yı en iyi bilen ve yıllarını Japonya’da geçirmiş, yerinde dil eğitimini almış muhteşem bir insan. Bugüne kadar oldukça kıymetli rehber tanıdım ama tanıdıklarım arasında en iyi olanı o oldu diyebilirim. Yerel rehberimiz Kotomisan ile birlikte ona ayrıca teşekkür etmeyi borç bilirim. Bir diğeri ise Aykut beyle operasyonu ortak götüren Oğuz Erdal bey. Sürekli olarak Türkiye’den tur ile ilgili bilgi aldı. Japon yemekleri bize zor gelebiliyor ama katkıları sayesinde öyle kararında ve tadında yemekler yedik ki kilo bile aldık diyebilirim.
Rehberimiz Huriye Yılmaz bize Japonya’daki gezimizin ilk günü otobüste Japonca bir atasözü söyledi. Sonradan bana yazılı olarak vermesini rica ettiğim bu cümlecik “Hyaku bun wa, ikken ni shıkazu”şeklindeydi. Türkçe meali“ Bin kere duymak mı, bir kere görmek mi?” Bizdeki “Çok gezen mi bilir yoksa çok okuyan mı bilir? sorusuna yaklaşık olarak benzer anlamda bu Japon sözü gerçekten çok hoşuma gitti. Okumuş ya da duymuş olabilirsiniz ama size bir görenin kaleminden Japonya sunmaya niyetim var.
Evet sevgili Sanal Gezgin dostlarım; Bugün sabaha 04:40’da ülkeye geldim ve tazesi tazesine yazmaya başlıyorum. Emek benden, okuması sizden..
Buyurun bakalım; Sakura Zamanı Japonya…
Gezekalın
Dr Ümit Kuru
15.04.2016 Saat 17:15
Hulya
/ Nisan 15, 2016Hadi bakalım, bekliyoruz… 😊