Sabah Cuenca’yı gezmek için, eski şehre yakın olan otelimiz, Hotel Victoria’dan çıktım. Sokaklar sabahın erken saati olmasına rağmen hareketli sayılır. Gün erken başlıyor buraların insanları için. Aslında gezmesi çok kolay bir şehir burası. Mariscal Sucre Caddesinde San Blas Kilisesi bir uçta, Plaza de San Sebastián diğer uçta gidip gelirseniz eski şehrin önemli bölümlerini ve koloniyal ve cumhuriyet dönemi eski evlerin güzel örneklerini görebiliyorsunuz.
Kahvaltı sonrası aracımıza binip Gayaquil’de sonlanacak olan yolculuğumuza başladık. Cuenca’dan ayrılmadan önce burada yapmamız gereken bir iş daha var; Panama şapkaları ile meşhur şapkacı Homero Ortega’nın dükkanını, daha doğrusu şapka fabrikasını gezeceğiz. Bu tip yerlere girdiğiniz çoğu yerde karşılaşacağınız gibi işin önce bir gösteri kısmı vardı. Bu gösteri, son nesil Ortega olan mekan sahibince, köylüler tarafından getirilen hasır şapkaların işe yarar olanlarının seçimi ile başlıyor. Civardaki küçük atölyelerde yapılan şapkalar çuvallarla bay Ortega’nın önüne getiriliyor ve o da işlemeye uygun olacak olanlarını seçiyor. Seçmedikleri ise sokaklardaki tezgahlarda yerlerini alıyor. Bu seçme işini de o kadar hızlı yapıyor ki hayran olmamak elde değil. Bence hepsi aynı olan şapkalar “işe yarar”, “işe yaramaz” şeklinde ayırmasın sırrını sorduk. Bana bir şapka verip “dokun” dedi. İyi ve kötü örnek arasındaki farklar pürüzsüzlük, yumuşaklık şeklinde oluyormuş. Bence aradaki fark çok azdı ama adamın da işin bu..
Seçilen şapkalar sırası ile kesim, şekil verme, ütüleme ve süsleme şeklinde işlemlerden geçtikten sonra vitrine çıkıyor. Burada şapka fiyatları değişken tabii ki.. Otuz dolara da şapka var, 1000 dolar üstünde satılan şapka da var. Sonraki kısım ise sizin para harcamanız üzerine kurulu. Yalnız itiraf etmeliyim ki çok güzel şapkalar bunlar. Askeriyeden ayrılalı beri olan şapka antipatim nedeni ile şapka takmayı hiç sevmiyorum ama içim kaldı yumuşacık, kafanızın şeklini alan Panama şapkalarında. Hanım kaptı tabii ki bir tane, yakıştı da güzele.
Burada yaklaşık 1:30 saat kadar oyalandıktan sonra yola düştük. Artık Ekvador’daki son günümüz olacak bu. Bugün Guayaquil’e doğru yol alıp, ertesi gün de Kolombiya’nın Bogota adlı kentine uçacağız. Yolumuz uzun ama çok zevkli olacak. And Dağlarının güzel görüntüleri ile 198 km’lik bir yolumuz var. Bu yol üzerinde Parque Nacional Cajas adlı bir milii parktan geçeceğiz ve rakım yine 4000 metreleri bulacak.
Parque Nacional Cajas (Cajas National Park), Ekvador’un Milli Parklarından bir tanesidir ve Cuenca’nın 30 km kadar batısında yer alır. 285 Kilometrekarelik bir alanı kaplayan parkın en yüksek noktası 4450 metrededir. Bu milli parkın bozkırları içinde 270 kadar lagün ve göl vardır ve Cuenca civarının temiz su kaynağı bunlardır. Cuenca’nın 4 nehrinden ikisi olan Tomebamba ve Yanuncay Nehirleri bu milli parktan doğuyorlar. “Cajas” kelime olarak anlamı Quechua dilinde “ Karlı Dağlara Giriş Kapısı” demekmiş.
Burada ağaçlar iyice seyrekleşti ve tundra yapısında bir yeşil hakim. Bir süre yol yaptıktan sonra, daha önceden de yaşadığımız, öğle yemeği-günlük aktivite beraberce yürüteceğimiz bir mekana geldik; Dos Chorreras Hacienda. Nar Gezi gerçekten de özellikle,hem Ekvador’da ve hem de Kolombiya’da oteller ve yemek yediğimiz yerleri çok güzel seçmiş.
Burası aslında adından da belli olacağı gibi bir çiftlik. Civarda atların bulunduğu hara, geyiklerin gezdiği bir alan, konaklama isterseniz de evler var. Bir de alabalık tesisi var. Çok hoş bir yerde, güzel bir yemek yedik. Civar gezileri ile gerçekten aktivite gibi oldu.
Daha sonra ise kalan yolu tamamlamak üzere yollara düştük.
4200 Metrelerde bir gözleme terasında durup civardaki küçük lagünleri fotoğrafladık.
Bu işlemi Guayaquil’e varana kadar yol boyu birkaç kez tekrarladık. Durduğumuz her yerde bizde hayranlık yarattı.
Sonunda kahve ve muz tarlaları arasından geçerek Guayaquil’e vardık. Otelimize yerleştik ve bu şehri turlamaya çıktık. Aslında bu şehir en az beğendiğimiz şehir oldu ama buradan da ,en azından benim, beklentimiz yoktu. Sonuçta sahilde ve sanayi şehri. Sıcak paranın en fazla döndüğü Ekvador şehri. Para varsa yüksek binada vardır, eski çabuk kaybolur. Dünyanın her köşesi mi böyledir bilmiyorum? Malecon 2000 diye bir sahil bölümünü gezdik. Görmesek aklımızda kalırdı. Ben gün boyu yeşilden, dağlardan, doğadan sarhoş olmuşum zaten, Malecon 2000 pırıltısı ve ışıkları sönük kalır gezgin yüreğime..
Yarın bir başka ülke de, Kolombiya’dayız..
Gezekalın
Dr Ümit Kuru
21.08.2014 Saat 00:54
Zeynep Bozkurt
/ Ağustos 21, 2014Bence de yakışmış şapka… Bulutlara yakın geçmişsiniz…
gezekalın
/ Ağustos 21, 2014Bazı yerlerde bulutlar altımızda kalmıştı..