• Arşivler

  • Diğer 536 aboneye katılın
  • Mart 2013 den beri

    • 276.687 ziyaretçi
  • Şubat 2023
    P S Ç P C C P
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728  

Arap Yarımadası’nın Ötesinde Bir Ülke: UMMAN-Giriş Yazısı

Not: Tüm gezgin dostlarım, ülkemin güzel insanları başımız sağolsun. Yaşanan deprem ne ilk ne de son olduğuna göre, deprem sonrası yaşanan felaket ve acizlik son olsun. Umarım herkes, hiç olmazsa bu defa, yaşananlardan dersler çıkartabilmiş olsun. O bölgede gücü ile var olarak ya da ayni-nakdi yardımda bulunarak desteklerini esirgemeyen tüm insan ve kurumlardan Allah razı olsun. Umarım bölge ve insanı en kısa zamanda acılarını sarabilir.

Aşağıdaki yazı yaklaşık 10 gün önce yazılmış gezi yazımdır. Ancak bugün yayımlamanın uygun olacağını düşündüm.

Gezekalın

Geziden yeni dönmüş ve gezi anılarımı paylaşmak için sabırsızlanan ruh halimle merhaba diyerek yazıma başlamak isterim.Arap Yarımadası ülkelerine olan kafaca uzaklığım nedeni ile başta “Ne olabilir ki? Tipik Arap ülkesidir” şeklinde olan Umman hakkındaki düşüncem, okudukça ve fotoğrafları gördükçe değişti. Umman’ın, hayalimde olan Arap Yarımadası ülkelerinden farklı olduğu fikrine kapılarak programı geliştirmeye başladık. Sonunda zengin denizaltı dünyası, dağları, obrukları, vadileri, çölleri ile olağanüstü doğası ve zengin kültür ile tanışmış olarak gezimizi tamamladık. Şimdi gezi anılarımı sizlerle paylaşma zamanıdır.

29.01.2023-05.02.2023 tarihleri arasındaki Umman turumuzu sevgili eşim Naime ile birlikte iki kişi olarak tamamladık. Gezi programını masa başında ve ilk 2 günü Muscat şehir turu ve yakın çevresinde şnorkelle dalış yapmak, sonraki 5 günü ise 4*4 araçla, lokal rehber eşliğinde Umman sahil şeridini, çöllük kısmını ve dağlık iç kısmını gezmek üzere planladık. Toplam süremiz 7 gündü ama 2 gün daha ekleyerek Salalah Bölgesini de gezebilirmişiz. Özellikle şnorkel ve dalış yapmak isteyenlerin Musandam Adası ve Salalah’ı, Muscat yanında mutlaka programlarına almaları gerekiyor.

Gidiş için Pegasus Havayollarını tercih ettik. Gidiş zamanımız 21:35 idi ve saat 03:15 gibi (yerel saatle) Muscat Uluslararası Havaalanı’nda olduk. Dönüş ise gecenin 04:25’inde oluyor. Dönüş gidişe göre daha uzun sürüyor.

Aklımızda hiç olmayan bu ülkenin gezisinden bir trekking grubunun sitesinden gelen davetle haberdar olmuştuk. Her gezi öncesi olduğu gibi “Nereye gidiyoruz? Ülkenin nerelerini gezeceğiz? Ummanlılar kimlerdir, gelenekleri, görenekleri nelerdir? Tarihleri nedir?” gibi sorular için internet sayfaları arasında dolaşmaya ve gezi yazılarını okumaya başladım.

Gezimizi güzelleştiren bir diğer faktör ise Ummanlı rehber şoförümüz sevgili Basim Al-Habsi oldu. Masa başında yaptığımız programa büyük-küçük dokunuşlar yaparak gezimizi unutulmaz hale getirdi. Basim’den kısa bir yazı yazmasını rica ettim ve onun yazı ve fotoğraflarını sayfamda paylaşmaktan mutluluk duyacağımı söyledim. Yazısı çok kısa oldu ama fotoğrafları zaten bu güzel ülke hakkında çok şey anlatıyor.

Umman gezimizde rehber ve şoför olarak “ Benim eşim” dediği 4*4 Toyota Land Cruiser’ı ile bize ülkesini ve kültürünü tanıtmak için en iyi hizmeti verdi.

Muscat’da, bizim de yaptığımız gibi, kendi başınıza gezmeniz ve araç kiralamanız kolay olacaktır. Ancak iş Muscat dışına, dağlık bölge ve çöl bölgesine gitmek olunca, bir rehber şoför ve 4*4 araca mutlaka ihtiyacınız olacaktır. Kaybolma ve yolda kalma riski almaya hiç gerek yok. Masrafı bölüşebilecek birileri ile gezi kabul edilebilir bütçelere getirilebilir. Bir araca 4 kişi orta boy valizlerle rahatça sığabilir. Üç kişi ile konforlu şekilde gezi yapabilir. Ülkede dünyanın en kıymetli para birimlerinden biri olan Umman Riyali geçerli. Sorunlu olan onların kıymetli para birimleri değil bizim pul olan para birimimiz olduğu gerçeğini de kabul edelim.

Umman neden gezilip, görülesi bir ülke? diye bana sorarsanız size yanıtım “Bu ülkenin her şeyinin değişik ve özgün olması bile gezmek için nedendir” derim. Tarihleri ilginç notlarla dolu. Tarih boyu dış güçlerle özgürlük için savaşmışlar ama yine tarihleri boyunca kabileler kendi aralarında didişip durmuşlar. En büyük kayıpları dış düşmanlarına karşı değil ama kendi aralarında yaptıkları savaşlarla vermişler. Monarşik bir düzenleri var ama 50 yıl boyunca ülkeyi yönetmiş olan Kâbus bin Said bin Teymur (Sultan Kabus) ülkeyi neredeyse demokrasiye yanaştırmış. Bu yönden klasik Arap Yarımadası ülkeleri ile hiç alakaları yok. Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimci kişiliğini takip etmiş, bu ufak tefek Sultan’ın ülkesi Umman için yaptıklarını öğrenmek ve şahit olmak için bile gidilebilir.

Ülkenin coğrafyası bambaşka doğal güzelliklerle dolu. 3165 kilometre boyunca uzanan sahillerinde yüzebilir, su altının çeşit çeşit ve çok sayıda kaplumbağayla, bol renkli balıklarla dolu zenginliklerini izleyebilirsiniz.

Milyonlarca yıl önceki volkanik lavların soğumuş ve kayalara dönüşmüş hali suyu belirli noktaya kadar geçirirken, daha alttaki su geçirmez katman zamanla su dolu vahalara dönüşüyor. Bunun en güzel örnekleri Wadi Shab, Wadi Bin Kahlid. Kıyı kenarları boyunca hurma ağaçları ve berrak suları ile bu vadileri fotoğraflamaya, serin sularında yüzmeye doyamayacaksınız.

Zamanla çökmüş içi su dolu mağaraların yarattığı obruklar Umman’ın başka doğa güzellikleri arasında. En güzel örneği Bimmah Sinkhole. Yüzmek için ya da en basitinden bacaklarınızdaki soyulmuş derileri yiyen küçük balıkların tedavisi için ayaklarınızı suya sokabilirsiniz.

Her vadinin içinin illaki suyla dolu olması da gerekmiyor. Wadi Bani Awf gibi Hacer Dağları’nın vahşi manzaraları altında 4-4 aracınızla off-road yapmanın zevkini çıkartabilir, eforunuza güveniyor ve ekipmana da sahipseniz Yılan Kanyonu içinde yürüyüş yapmanın zevkini çıkartabilirsiniz.

Yaklaşık 62.000 km2’lik bir alana yayılan Umman Çöllerinden Al Sharqiya ya da daha çok bilinen adıyla Wahiba Kumulları’nda aracınızla kumullarda safari yapabilir, develer üstünde çöl gezintisi yapabilir, güneşin batışını kum tepelerinden izleyebilir ya da gecenin koyu karanlığında gökyüzündeki yıldızları tanımaya çalışabilirsiniz.

Tüm bunların hepsini bir arada ya da ayrı ayrı başka ülkelerde de görebilirsiniz. Ama Umman’ı bizim için cazip kılan en önemli faktör insan faktörü oldu. Burada kendinizi Mısır gibi bir Arap ülkesinde hissetmeyeceksiniz. Sizi süzen gözler de olmayacak. Bir kadın olarak bile rahatça ülkeyi gezebilirsiniz.

Samimi, içten ve her zaman güler yüzlüler. Sizden tek beklentileri Wadi Bani Khalid gibi kendilerinin de yoğunca gittikleri yerlerde yüzerken kıyafetinize dikkat etmeniz. Denizlerde veya otel havuzlarında mayo ile yüzmeniz pek sorun olmuyor. Bu hoşgörüleri geleneklerini terk etmelerine de neden olmamış. Cumaları Nizwa’da düzenlenen Sığır Pazarı şahit olduğum en ilginç yöresel aktivitelerden birisi oldu. Sabah çok erkenden ve sadece Cuma günleri olan bu ilginç pazarı ziyaret etmelisiniz.

Özetle Umman bizim için güzel bir gezi yeri oldu. Dolu dolu anılar ve anlatacak, paylaşacak çok malzeme ile geldik.

Gezekalın

06.02.2023

Yorum bırakın

2 Yorum

  1. Elinize sağlık, 7 küsur yıldır yaşadığım bu özel ülkeyi ne de güzel anlatmışsınız.
    Umman’da yaşayan bir otel yöneticisiyim.
    Keşke bize de uğrasaydınız.
    Selam ve sevgilerimle.
    WhatsApp: +968 9697 9662

    Cevapla
    • Selamlar, haberim olmadi ama bu ulkeye bir daha denizi ve salalah bolgesi icin gitmem şart oldu. Bir dahakine artik. Teşekkürler

      Cevapla

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: