Venezuela’nın Dünya Kültür ve Doğa Mirası Listesi içinde 3 yere sahip. Bunların adları ve kabul tarihi sırası ile şu şekildedir (Bu yerleri gezmediğimden UNESCO World Heritage Convention resmi sayfasından link verdim. İlgilenen oradan bilgilenebilir. ÜK);
Küitürel Miras
- Ciudad Universitaria de Caracas (2000) http://whc.unesco.org/en/list/986
- Coro ve Limanı (1993) http://whc.unesco.org/en/list/658
Doğal Miras
- Canaima Ulusal Parkı (1994)
CANAİMA ULUSAL PARKI
Biz Venezuela’da Dünya Kültür Mirası listesi içindeki yerlerden sadece Canaima Ulusal Parkını gezebildik. Aslında listede bulunan Caracas’daki Üniversiteyi gezme şansımızda olabilirdi ama güvenlik sorununu o kadar ön plana çıkarttılar ki yapamadan geldik.
Canaima’da geçirdiğimiz zaman unutulur gibi değildi. Buraya defalarca gitsem doyamam. Bazen fotoğraflara baktığımda Canaima Lagününde yüzmenin, Tepuileri uçakla tepeden görmenin y ada Angel Şelalesinin o muhteşem görüntüsüne şahit olmanın mutluluğunu içimde yeniden hissedebiliyorum.
1962’de Ulusal Park olarak ilan edilen Canaima ülkenin ikinci, dünyanın ise 6.büyük parkı olma özelliğini taşıyor. Canaima Ulusal Parkı en iyi Masa Dağları (Tepui) ve Angel Şelalesi ile tanınmaktadır. Bu parkın Dünya Doğa Mirası listesine girmesinde en önemli neden olan Tepuilerin üstü tamamen kendisine has bir biolojik çeşitlilik gösterir. Bu park tüm Venezuela’nın enerji ihtiyacının %60’ına denk gelen enerjiyi sağlayan Guri Hidroelektrik Santralinin su kaynağı Caroni Nehrini beslemektedir. Parkın düzlüklerinde, savanada, Pemon adlı halk yaşamaktadır. Bu parka en yakın şehir 600 km ötedeki Ciudad Bolivar’dır. Buradan başlayan ve parkın doğdu sınırı boyunca ilerleyip, parkın güney-doğu köşesine ulaşan yol, bu parkın tek karayoludur. Bunun dışında parkın batısına ulaşım sadece hava yolu ile olabilir. Ulaşımın güçlüğü benzersiz kalmasının devamını da sağlıyor gözükmektedir.
Afrika ve Güney Amerika bir zamanlar tek kıta olduğundan, Roraima Tepui örneğinde olduğu gibi, Canaima’daki kumtaşından düz tepe ve yarıklar şeklindeki yeryüzü şekilleri Batı Sahara’dakilere benzerler. Yani burası Batı Afrika ile jeolojik benzerlikler gösterir.
Canaima’nın faunası, sayıca çok fazla olmamasına rağmen, çeşitlilik arz eder. Buranın tek endemik memelisi Podoxymys roraimae adlı bir kemirgen hayvandır. Burada 30’un üzerinde bu bölgeye özel endemik kuş türü vardır. 9000 yıldır yaşamın olduğu anlaşılmıştır.
Bu parka gidecekseniz en az 3 gece kalmalısınız. Angel şelalesi mevsimsel olarak suyu azaltarak veya çoğaltarak size görsel bir şölen sunacaktır. Onu tam karşıdan görebileceğiniz noktaya kadar üşenmeden yürüyün derim. Şelalelerin gücü ve insan oğlunun bu güç karşısında zavallı olduğu hissi sizi hiç rahatsız etmeeyecek, bilakis doğaya olan saygınızın arttığını hissedeceksiniz (https://gezekalin.com/2014/09/02/ekvador-kolombiya-venezuela-gezi-yazisi-angel-selalesi-venezuela/).
GEZEKALIN
Dr Ümit Kuru
11.09.2014 Saat 15:00