Dünya Kültür Mirası Listesi-Kolombiya

IMG_6144

          Kolombiya, son gezimizin konusu olan üç ülke arasında, UNESCO Dünya Kültür ve Doğa Mirası Listesi içine en fazla eser ve doğa alanı sokmuş olan ülke konumundadır. Kolombiya Dünya Kültür ve Doğa Mirası Listesi içinde 8 yere sahip. Bunların adları ve kabul tarihi sırası ile şu şekildedir;

          Kültürel Alanlar

  • Kolombiya Kahve Plantasyonu Alanları (2011)
  • Santa Cruz de Mompox tarihi merkezi (1995)
  • Tierradentro Ulusal Arkeolojik Parkı (1995)
  • Cartagena Liman, Kale ve Anıtları (1984)
  • Qhapaq Nan, And-İnka yolu (2014)
  • San Agustin Arkeoloji Parkı (1995)

          Doğal Alanlar

  • Los Katios Ulusal Parkı (1994)
  • Malpelo Fauna ve Flora Çiftliği (2006)

Biz bu alanlar içinden sadece Cartagena içinde olanları gezme şansını elde edebildik.

         CARTAGENA

    IMG_6214Tarihin her döneminde güzel olmuş bu şehir UNESCO listesine girmeyi sonuna kadar hak eden bir şehir bence. Amerika’nın en uzun ve dünyanın da sayılı uzun şehir surlarına sahip bu şehri gezmeye doyamadık.

    Kolombiya’nın kuzeyinde, Karayipler kıyısında 1533 yılında İspanyol Heredia tarafından kurulmuş olan Cartagena’nın en önemli özelliği, Güney Amerika’nın ayakta kalmış en geniş ve eksiksiz askeri yapı örneklerine sahip olmasıdır. Bu şehir tarihsel ve stratejik önemi nedeni ile hep güçlü tutulmaya çalışılmış ve bu nedenle de 16,17 ve 18. Yüzyıl askeri mimarinin en güzel örneklerini içeren kale ve surlara sahip olmuştur. Burada ilk savunma amaçlı yapılar İspanyol Kraliyetinin önemli mimarı Bautista Antonelli’nin 1586 yılında yaptığı şehir surları ve burçlarıdır. Ancak daha sonra takip eden yıllar içinde körfezin doğal engelleri dışındaki tüm önemli noktalarda büyüklü küçüklü kaleler inşa edilmiştir. 17. Yüzyıla gelindiğinde şehir savunması öyle güçlü hale gelmiştir ki Baron Ponti’in şehre olan saldırılarına 1697 yılına kadar karşı koyabilmiştir. Limanın Güneybatısında, Bocachia’da San Luis, San José, San Fernando, San Rafael ve Santa Bárbara kaleleri, tüm körfezin içinde Santa Cruz, San Juan de Manzanillo ve San Sebastián de Pastelillo kaleleri ve zorlu ve en aşılmaz engel olarak tasarlanan kayalık bir tepe üzerine kurulu San Felipe de Barajas Kalesi vardır. Tüm bunlar için İspanyolların Güney Amerika’daki askeri başyapıtları denebilir. IMG_6669

    Şehir surları içinde kalan şehrin 3 komşu bölümü; Cartagena Katedrali, San Pedro Claver Manastırı, Engizisyon Sarayı, Hükümet Binası ve zenginlerin rezidanslarının bulunduğu şehir merkezi, orta sınıf ailelerin yaşadığı San Diego bölgesi ve şehrin ticari olarak en faal bölgesi olması yanında kölelerin ve küçük esnafın yaşadığı bölge olma özelliğini taşıyan Getsemani bölgeleridir (https://gezekalin.com/2014/08/24/ekvador-kolombiya-venezuela-gezi-yazisi-cartagena-kolombiya/)

    Cartagena’nın UNESCO listesine alınmasını sağlayan kriterler ise şunlardır;

    Cartagena’nın 16,17 ve 18. Yüzyıl askeri mimarisinin tam ve en güzel örneklerini taşıyan şehir olması, her biri UNESCO listesinde olan diğer şehirler Havana ve San Juan Puerto Rico ile birlikte Batı Antillerine Avrupa’dan ulaşım yolu üzerinde bulunan önemli üç şehirden biri olması ve bu şehrin evlerinin eski dünya ülkelerinin keşif ve sahil ticaret yolları evlerinin genel özelliklerini taşıması.

    Eski şehir evleri, İspanyol Kolonyal dönemin tüm mimari özelliklerini taşıyor. Dar sokaklarda dizili güzel kapılı, avlulu ve dışa doğru çıkmış balkonlar. Bu evlere sahip dar sokaklar içinde kaybolmak büyük bir zevkti. Bu şehrin eski merkezi diğer şehirlere göre güvenli olduğundan geceleri de gezme şansımız oldu. Gecesi farklı güzel, gündüzü farklı güzel bir şehir Cartagena.

    Şehir içine ana giriş kapısı olan Saat kulesinin (Puerta del Reloj) bulunduğu kapı, Plaza de los Coches’a (Arabacılar Meydanı) açılıyordu ve burası bir zamanlar köle satış ve alışının yapıldığı yerdi (https://gezekalin.com/2014/08/25/ekvador-kolombiya-venezuela-gezi-yazisi-totumo-volkani-cartagena-kolombiya/).

 

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

 

Gezekalın

Dr Ümit KURU

09.09.2014  Saat 17:30

 

Yorum bırakın

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: