Arnavutluğun Durres’de ziyaret ettiğimiz Roma döneminden kalma Amfi-tiyatrosu dahil 4 yeri Dünya Mirası Listesine girmeye aday. Ancak Arnavutluk’ta halen liste içinde bulunan 3 yer mevcut;
- Butrint (1992)
- Berat ve Gjirokastra tarihi merkezleri (2005)
Ülkenin Güney Batısında yer alan hem tarihi yer ve hem de doğal güzelliklere sahip olan Butrint Ulusal Parkını gezme şansımız olmadı.
Berat ve Gjirokastra tarihi merkezleri
Gjirokastra Arnavutluk’un güneyinde yer alan ve hem bir zamanlar ülkenin korkulan diktatörü Enver Hoca’nın ve Nobel ödülüne bir kaç kez aday olarak adı geçen ünlü Arnavut yazar İsmail Kadare’nin doğum yeri olan bir şehirdir. Osmanlı eserlerinin en iyi örneklerine sahip bu Kültür Mirası Listesindeki şehri de programımız nedeni ile gezemedik.
Hem Berat ve hem de Gjirokastra Arnavutluk’ta Osmanlı dönemi mimarisini korunmuş ve iyi örnekleri nedeni Dünya Kültür Mirası Listesi içindedirler. Berat şehri yüzyıllar boyunca farklı din ve kültüre sahip toplumların bir arada yaşadıkları şehir olmuştur. Berat şehri içinde bulunan kalenin tarihi milattan önce 4. yüzyıllara kadar gitse de kalenin çoğu bölümü 13. yüzyılda inşa edilmiştir. 1417 Yılında bu bölgeye gelen Osmanlı sayesinde Berat şehri imar olmuştur. Berat’ta halen var olan birkaç cami ve çok sayıda cumbalı Türk tipi evler ile kendimi kocaman bir Safranbolu gezisi yapıyormuş gibi hissettim. Kaleden aşağıdaki bu evlerin manzarası ise doyumsuzdu. Geziyi biraz daha uzatıp Gjirokastra Şehrini de görmek gerekirdi. Ama bazen zaman ve para ikilisi yan yana gelemiyor işte!
Gezekalın
Dr Ümit Kuru
28.11.2014 Saat 00:48