Gezi Tarihi 28.10.2010
Guatemala City’de sabahın ilk ışıkları ile uyandık. Bana “Bu şehirden aklında ne kaldı?” diye sorsanız “kalabalık, kirlilik, gürültü” derim. Gerçekten bu şehirde sadece 2 saatlik bir (belki de daha az) tur yaptık ama yeterdi. Daha fazlası için zamanınıza yazık. Bu şehrin tehlikeli bir şehir olduğundan da bahsediyorlar.
Guatemala City gezisi için şehrin ana meydanına –Parque Central’e– gittik. Burada bir parkın çevresinde önemli olabilecek her şey bir arada bulunuyor. Diktatör Jorge Ubico tarafından 1936-1943 yılları arasında yaptırılan ve yapımında kullanılan mahkumlardan çok sayıda ölenin olması nedeni ile kötü anısı olan ve şimdilerde Ulusal Kültür Sarayı olarak hizmet veren Hükümet Sarayı bir köşede bulunuyor. Diğer bir köşede de Katedral var.
Ortada bulunan büyük fıskiyeli parkta o gün bir hareketlilik vardı. Burada bir eylem yapılıyordu ve insanlar ellerinde pankartlarla geziniyorlardı. Bizim ekibin eylemci tarafı tutunca, onlarda pankartın arkasına geçip pozlarını verdiler. Bu olaydan öncesine kadar “kim bunlar, hükumet ajanı mı acaba?” havasında bakışlar atan insanlarla bir kaynaşma oldu. Kaynaşma demek, bana fotoğraf demek.
En ilginci de ortada bulunan birkaç adet keçiden sağılan sütlerin isteyenlere parası karşılığı, taze taze servis edilmesiydi.
Buradaki Katedrale de girdik ama benim için çok bir özelliği yoktu. Guatemala’da yapmadığımız bir şeye üzülüyorum; Ulusal Kültür Sarayını gezemediğimize. Burası için iyi şeyler yazılıyor.
Sonrasında Chichicastenango’ya gitmek için otobüsümüze bindik. Guatemala City ile Chichicastenango arası 150 km’ye yakın. Gideceğimiz yer Guatemala gezisi yapanlar için vazgeçilmez olan bir yer. Chichicastenango, Perşembe ve Pazar günleri kurulan ve civardan gelen yerli halkın ürünlerini satmaya çalıştığı renkli pazarı ve Saint Thomas Kilisesi ile meşhur olan yer. Burası 2000 mt’lere yakın olan rakımı ve Mayaların Guatemala’da yaşayan en büyük topluluğu olan Quiche’lerin varlığı ile de önemli. Quiche’lerin Popol Vuh adlı kutsal kitabı, 1800’li yıllarda Peder Francisco Ximenez tarafından bu kilisede bulunuyor ve İspanyolcaya tercüme ediliyor. Yani sizin anlayacağınız bu kilise çok önemli bir kilise.
Chichicastenango’ya varır varmaz, saat öğleyi de geçtiği için, hemen yemeğe geçtik. Otobüsün bizi bıraktığı yerden, restorana gidene kadar pazarın içinden geçerek yürüyünce pazarın cıvıl cıvıl olduğunu gördük. Tam benim yer, buradan ne kareler çıkar..
Küçük taşlarla döşeli dar yolları, kırmızı kiremitli ve rengarenk boyalı evleri, rengarenk yerel giysili yerli halkı ile burası tam bir tiyatro sahnesini andırıyor. Burası İspanyollardan önce de önemli bir Maya ticaret merkezi olmuş. Burada yerli halk, hala Mayaların Şaman dinine ait ritüellerini uyguluyor.
Pazar gezisi öncesi ise 400 yıllık Saint Thomas Kilisesine bir gezi yaptık. Bu kilise içerisinde fotoğraf çekmek kesinlikle yasak. Meksika’da gezdiğimiz San Juan Chamula şehrinin kilisesi gibi özel bir kilise burası. Kilise gibi gözükse de, içeride Şamanizm ait tütsü yakmak, mum yakmak gibi ritüellerden izler bulabiliyorsunuz. Özel günlerde içeride tavuk yakmak gibi adaklarda oluyormuş. Burası eskiden bir tepede kurulu olan maya tapınağı yerine kurulmuş. Merdivenleri o tapınaktan kalma ve burada olan 18 adet merdiven basamağı, Maya takviminde bulunan bir yıl içindeki toplam 18 ayın her birini temsil ediyormuş. Bu merdivenlerden pazarın genel panoramik görüntüsünü alabilirsiniz. Kilise önünde bulunan merdivenlerde devamlı olarak bir ateş yakılıyordu, mutlak bir amacı olsa da, ben öğrenemedim. Kilise içinde öbekler halinde dua eden insanlar vardı, Tepeden gelen ışık ve mumların ışıkları, tütsü kokuları ve diğer kiliselerden aşina olmadığım dua mırıldanmaları ortama çok mistik bir hava katıyorlardı. Göbekten fotoğraf çekmeye denemeye kalkayım dediysem de duvarda yazılı olan uyarı levhaları bana mani oldu. Daha doğrusu yakalandığım zaman uygulanacak cezai işlemler korkuttu. Neyse hafızaya yazdık artık.
Pazara dalmadan önce iddialı bir alışveriş yapacağımızı düşünerek, paramızı bozdurduk. Bu arada Guatemala para birimi Guatemala Quetzal’i (GTQ) ve 1 USD=7.5 GTQ eşit (Kasım 2016 döviz kuru). Yol boyunca paranızı bozdurabileceğiniz banka ve ofisler var. Biz bankayı tercih ettik . Sağlı sollu tezgahlarda ne ararsanız var. Burada da yerli halk fotoğraf çektirmekten pek hoşlanmıyor, ya izin alacaksınız, ya tele kullanmak gerekiyor ya da göbekten çaktırmadan çekmek gerekiyor. Sonuncusunun sonuçları pek iyi değil. Bu nedenle izin almak ve öyle çekmekte fayda var. Biz burada bazı tekstil ürünleri satın aldık, bir de peşimizden hiç ayrılmadan sabırla bize bir şeyler satmak için gezen bir kız çocuğundan kitap ayıraçları aldık. Sonuncular hediye olarak pek kıymete bindi, gidenlere hediyelik düşünüyorlarsa kesinlikle tavsiye ederim.
Bu renkli şehirde gezimizi bitirip gecelemeyi yapacağımız Atitlan Gölü kenarında bulunan Panajachel şehrine doğru yola çıktık. Hava kararmaya başladı ama Atitlan gölünü ve yükseklikleri 3000-3500 metreler arasında değişen San Pedro, Toliman Yanardağlarının heybetli görünümünü görebileceğimiz bir yerde otobüsümüz durdu. Ne güzel bir görüntü veriyorlar!
Atitlan Gölü önemli volkanik göllerden bir tanesi. Otele gitmeden önce akşam yemeğini yiyeceğimiz yerel restorana gidip burada yemeğimizi yedik. Gecenin sürprizi burada çok güzel müzik yapan iki müzisyenin varlığı oldu. Yemek sonrası bile uzun süre müzik ziyafetini kesemedik.
Sonrada Atitlan Gölü kenarında bulunan otelimize yerleştik.
Bu seferlik de bu kadar. Artık sona yaklaşıyoruz. Yarın Atitlan Gölü gezisi var. Beklerim efendim…
Gezekalın ve Aydınlık kalın..
Dr Ümit Kuru
İlk yayın tarihi: 07.12.2010 Saat 16:24
Gözden geçirilmiş son yayın tarihi: 23:11.2016 Saat 21:38