Kar Beyazı Altında Çıldır Gölü

IMG_9232

b-328319-çıldır_haritası19-22 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz Kars ve çevresi gezisinin heyecanla beklediğim bir başka bölümü Çıldır Gölü gezisiydi. İstanbul’u esir alan yoğun kar, İstanbul’dan Kars’a olan uçak yolculuğumuzun bir gün ötelenmesine neden olunca programdan kayıplar oldu tabii ki.. Çıldır Gölüne sabah hareket edip, erken saatlerde ve tüm gün orada olacağımıza, öğle sonrası saat 15:00 gibi ancak orada olabildik.

Bizi hava alanında karşılayan Nar Gezi ekibi ile Kars iline 81 km uzaklıkta olan Çıldır Gölüne doğru hareket ettik. Yollar cam gibi buz ama şoförler o kadar usta ki ne bir kayma ne bir tehlike yaşadık. Şoföre arabasında “çivili kar lastiği mi var?” diye sorduğumda yüzünde muzip bir ifade belirdi. Bizim İstanbul’da araçlarımızda olup da yollarda perişan olduğumuz kış lastiği, onlar için çivili lastik gibiydi.

Van Gölünden sonra Doğu Anadolu’nun en büyük ve tatlı su gölü olan Çıldır Gölünün toplam alanı 123 km2. Akbaba ve Kısır dağları arasındaki tektonik bir çöküntünün içinde yer alıyor.  En derin yeri 40 metreleri bulabiliyormuş. Göl çevredeki dağlardan akan yüzey suları ve çok sayıda pınarla besleniyor. Göl, Ermenistan ve Türkiye arasındaki sınırı oluşturan Arpaçay’ın bir kolu olan Telek Çayı yoluyla boşalıyor. Çıldır Gölü Türkiye’deki en yüksek rakımda bulunan göl değil (Türkiye’deki en yüksekte bulunan göl Ağrı ili sınırları içinde Aras Dağları üzerindeki Balık Gölü, 2241 rakımda) ama 1941 metre rakımda bulunması ile yüksekte bulunan doğal göller arasında.

IMG_9194

Şoförümüz bize Çıldır Gölünün solumuzda başladığını söylediğinde inanasımız pek gelmedi. Göl nerede toprak nerede pek belli olmadan, göz alabildiğine bir beyaz örtü altında kalmıştı Çıldır Gölü. Göl Aralık ayından itibaren donmaya başlıyormuş ve Mart ayı sonuna kadar da bu halde kalıyormuş. Buzun kalınlığı 50 cm’e kadar ulaşabiliyormuş.

IMG_9241

IMG_9201Araç Atalay adlı bir restorana varınca durdu ve bir gün gecikmeli de olsa gezi grubunun diğer üyeleri ile buluşuldu. Daha sonra ise hiç vakit kaybetmeden, büyük bir heyecanla beklediğim, gölden balık tutan köylüleri izlemeye gittik. Kars’a gitmeden önce Çıldır Gölü ile ilgili yazılarda geçen ve duymayı umduğum gölün altından gelen ve gümbürtüye benzeyen sesi duyamadık. Havada öyle bir soğuk, öyle bir rüzgar var ki donmuş gölden gelen bu sesi duymak, bu sesi ayırt etmek mümkün olmadı. Bu ses boş bir şişenin ağzını üfleyince çıkan sese benziyormuş. Balıkçılar, bunun, buzun altında sıkışan havanın sesi olduğunu söylüyorlar. Bu ses, göl buz tutmaya başladığında, özellikle de geceleri, “boğa böğürüyor” izlenimi verirmiş. Bu sesi duyabilmeyi çok isterdim doğrusu. Bir de göl ilk donmaya başladığında, buzun üzerini de kar tutmadan önce, pırıl pırıl buz üstünde yürüyüş yapabiliyormuşsunuz.  Bu gölün donma sesini duymak ve gölü kaplayan berrak buzun üzerinde göle düşecekmişim hissini yaşamak için Çıldır Gölüne tekrar gelmeyi isterim doğrusu.
Tesisin dışında 2 adet boncuklarla süslü alınlığı ve kuyruklarına bağlanmış çiçek desenli tokası ile kızak arabaları bekliyordu ama bizim gibi İstanbul zede olup geç gelenler bu aktiviteyi kaçırdılar. Bu aktivite için istenen para 25 TL.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

IMG_9273Tesisten yaklaşık 100 metre kadar ötede bulunan ve buza açılan 50-100 cm çaplı bir deliğe doğru yürüdük. Burada buz tutmuş balık eskimo usulü ile tutuluyor. Buz tutmuş göle 100 metre aralıklarla 2 adet delik açılıyor ve ağ sallanıyor. Bir süre sonra ise bu deliklerin bir tarafına doğru ağ çekiliyor. Şansımıza ağda 6-7 adet balık vardı. Bu gölden ağırlıklı olarak aynalı sazan, sarı balık dedikleri balıklar çıkıyor.
Hava artık  kararmaya başlayınca tesise dönüp yemek için masalarda yerimizi aldık. Bildiğiniz salaş lokanta dediğimiz türden bir yer burası. Ancak sofraya getirilen balıkların lezzeti bir başka olaydı. Tabaklara konan balığa baksan bir şeye benzemiyordu ama lezzeti muhteşemdi.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Yemek sonrasında ise güzel sesi ile bir vatandaşımızın bağlama çalmasını dinleyip, soba başında demli çaylarımızı içtik. Suyundan mıdır, çayından mıdır bilmem ama Kars gezimiz sırasında içtiğimiz çaylar çok güzellerdi.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Evet sevgili Gezginler; Çıldır Gölü yılın bu mevsimi çok güzel oluyor diyorlardı. Gittim, gördüm ve onaylıyorum..

Çıldır Gölü yılın bu mevsimi insanı kendine aşık ediyor..

Gezekalın..

Dr Ümit Kuru

26.02.2015 Saat 21:19

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Sonraki Yazı
Yorum bırakın

2 Yorum

  1. Nur C

     /  Şubat 26, 2015

    Çıldır’da zıplama fotosu hani? 🙂

    Cevapla

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: