Kenya’da Safari; Silahımız Fotoğraf Makinelerimizdi-Giriş

IMG_6049

Okuyucuya Önemli Not: Bu gezi 2012 yılında gerçekleştirilmiş ve yazı başka bir blokta tarafımdan yayınlanmıştır. Gezi yazılarımın tümünü tek bir blogta yayınlamak adına yazı güncellenerek yeniden yayınlanmıştır. Bilgilerinizi rica ederim

Dr Ümit Kuru

Doğrusu bu ya! Bu sefer ki gezi fikri benden çıkmadı ve hatta çaktırmadan muhalefet bile ettim diyebilirim. Kendimce safari ağırlıklı bir gezi fikri bana pek sıcak gelmemişti. Doğası bol olan gezileri tercih ederim tabii ki.. Ama safariye çıkıp ta sadece hayvanları izlemek, hele de bu hayvanlar yırtıcılar ise onları avlarını parçalarken görmek pek sevimli gelmemişti.

IMG_6862

IMG_6872Kenya’ya seyahat kesinleşince aklıma hemen “Out of Africa” adlı film geldi. Çoğumuz Karen Blixen’nin kendi hayatını anlattığı romanından uyarlanan bu filmi seyretmiştir. Ünlü aslan avcısı Denys Finch Hatton (Robert Redford oynamıştı) ve onunla büyük aşk yaşayan yazarımızın (Meryl Streep;Karen Blixen’i oynamıştı) bu güzel filminden aklımda kalan sahne batan bir güneş ve fondaki Afrika Akasya ağacıydı. İşte heyecanımın kaynağı da bu filmdi. Düşünsenize; Fonda, şöyle batan bir güneş, Afrika Akasya ağaçları ve tabii ki fillerin bulunduğu bir kareyi fotoğraflamak ne heyecanlı olurdu. Unutmadan bu filmi seyretmeyen izlesin. Ben de niyetlendim, tekrar izleyeceğim.

1960’lı yıllara kadar, aralarında Krallar, Prensler ve hatta ünlü yazar ve düşünürlerin dahi bulunduğu, büyük sayıda hayvanların öldürüldüğü safariler düzenlenirmiş. Aslan, gergedan, fil, bufalo ve leoparın bulunduğu “Beş Büyükler” denen hayvanları avlamak üzere safariler yapılmış. Zevk uğruna ve adına spor bile denerek, binlerce hayvan öldürülmüş. Kenya da safari düzenlenen ülkelerin en başında gelmiş. IMG_6730

Kenyalılar Safarinin ana vatanı olmakla övünüyorlar. Neden derseniz; Safari kelimesinin kaynağı Kenya. Safari, Kenya’nın iki ana dilinden bir tanesi olan Swahili dilinde “uzun seyahat” demek.  Hayvan avlamak peşinde uzun gezi yapılması anlamında kullanılmış. Şükürler olsun ki bugün artık bu tür safariler kalmadı. En azından resmi olarak yok ve bu alanlarda vahşi yaşamın korunduğu doğal parklar haline dönüştürüldü. Artık safarileri elde top, tüfek değil,  fotoğraf makineleri ve dürbünlerle yapıyorsunuz.

Evet benim sevgili Sanal Gezgin Arkadaşlarım;  Bizde elimizde fotoğraf makineleri ve dürbünlerle çıktık bir safariye ve adet olduğu üzere Kenya’ya gittik. Bir geziyi daha bitirip geldik.

Bir ödevimiz var; meraklısına gezimizi anlatmak ve fotoğraflarla göstermek. Buyurun bakalım; arkası yarın tarzında “Kenya’da Safari; Silahımız Fotoğraf Makinelerimizdi” adlı yazı dizimize…..

Gezekalın

Dr Ümit Kuru

İlk yayın tarihi 28.08.2012 Saat 00:12

Gözden geçirilmiş son yayım tarihi 24.01.2015 Saat 01:31

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Yorum bırakın

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: