Dünya Mirası Listesinde Etiyopya

Adsız

 Etiyopya’nın Dünya Mirası Listesinde 9 gezi yeri bulunmaktadır;

Kültür Mirası Listesi

  • Aksum (1980)
  • Fasil Ghebbi, Gondar Bölgesi (1979)
  • Harar Jugol, Surlarla çevrili eski şehir (2006)
  • Konso Kültür Alanı (2011)
  • Aşağı Awash Vadisi (1980)
  • Aşağı Omo Vadisi (1980)
  • Kayalara Oyulmuş Kiliseler, Lalibela (1978)
  • Tiya Arkeolojik Alanı (1980)

Doğa Mirası Listesi

  • Simien Ulusal Parkı (1978)

(Kaynak: http://whc.unesco.org/en/statesparties/ET/

Biz yukarıdaki liste içinde üç adet yeri görme şansını edindik.

Konso Kültür Alanı

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Konso Kültür Alanı, Etiyopya’nın Konso bölgesinde 55 km²’lik bir alanı kapsayan ve taş duvarlı teras ve surlarla çevrilmiş bir yerleşim bölgesi. Kuru ve verimli olmayan bir bölgeye, 21 jenerasyon geri (yaklaşık 400 yıl) gidecek şekilde insanın adaptasyonu ve kültürünü yaşatmaya devam etmesinin iyi bir örneği olduğu için listeye girmiştir.  Teraslar toprağı erezyondan koruyorken, az olan suyun tutulmasına, fazlasının atılmasına ve tarım için az da olsa alan yaratılmasına neden oluyor. Yüksek tepelerAlanın çevresinin yüksek duvarlarla çevrilmesi düşmalaPaylaşılan ve hala devam eden sosyal değerler ve çevreye uyumun iyi bir örneği Konso insanlarının yaşam bölgesi burası. Ayrıca ölmüş akraba, öldürülmüş düşman veya kahramanların insan biçiminde tahta heykelleri de bu listeye girmelerinin nedenlerinden. Eskiden bu heykeller ölüye saygı ve şahitlik anlamında geleneksel bir gömü olayı olarak evlerin önlerindeyken,  artık kaybolmaya yüz tutmuş bir gelenek olarak heykeller müzede saklanıyor. Bu bölgeyi ziyaret etmeden dönmemek gerekir.

Aşağı Omo Vadisi

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Güney-Batı Etiyopya’da ve Turkana Gölü yakınında bulunan ve prehistorik döneme ışık tutan Aşağı Omo Vadisi, 165 km2 ‘nin üzerinde bir alanı kaplıyor. Bu alanda milyonlarca yıl öncesine ait insanımsı ve hayvan fosillerinin ve çok eski dönemlere ait aletlerin bulunması bu bölgeyi tüm dünyada tanınan ve insan evriminin çalışıldığı bir yer haline getirdi. Aşağı Omo Vadisi, Homo sapiens’e gelene kadar gelişimin ve insanlığın prehistoric dönemde teknik aktivitelerinin izlendiği bir laboratuvar oldu. Bu alan sayesinde evrim araştırmalarında 1.000.000 yıl ile 3.500.000 yıl arasına kadar geri gidilebildi. 1966 Yılından beri bu alanda yapılan bilimsel çalışmalarla arkeolojik, jeolojik, paleo-anthropolojik ve paleo-çevresel çalışmalara önemli katkılar sağlandı. Tüm bu özelliklerle 1980 Yılında Dünya Kültür Mirası Listesine girmeye hak kazandı. IMG_3752

Omo Vadisinden çıkan fosilleri Addis Ababa’daki Müzede görme şansınız var. Bu kadar önemli eserler için maalesef çok kötü bir sergileme yapılıyordu. Umarım 2014 yılında bu düzelmiştir.

Omo Vadisinin yerli kabileleri ise sanki ayrı bir dünya. Hala kendi gelenek ve görenekleri içinde yaşıyorlar. Bazı gelenekleri (Erkekliğe geçiş döneminde yapılan -Maza- törenlerde  kadınların kırbaçlanması töresinde olduğu gibi) sizlere garip ve çok itici gelecektir. Ama bizimde garip törelerimiz yok mudur? Ben kendimce bunu böyle değerlendiriyorum. Zamanla bunlar sadece birer gösteri olarak kalacaktır tabii ki.

Tiya Arkeolojik Alanı

Tiya, Addis Ababa’nın Güneyinde, Soddo Bölgesinde şimdiye kadar keşfedilen 160 kadar arkeolojik alanın en önemlisi olarak tarif ediliyor. 50 Metrelik bir alan içinde, 32 tanesi oyulmuş dikili taş olmak üzere, 36 adet eser bulunuyor. Bu taşlar üzerindeki oymaların anlamı ve hangi tarihe kadar gittiği bilinmiyor. Büyük bir olasılıkla henüzü bilinmeyen eski bir Etiyopya kültürüne ait kalıntılar olarak düşünülüyor.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Gezekalın

Dr ümit Kuru

Yorum bırakın

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: