1-Çin Seddi (Great Wall)-Pekin:
Çin Halk Cumhuriyeti’nin resmi rakamlarına göre duvarın uzunluğu 8850 km’yi buluyomuş.Günümüze kadar kalan duvarın büyük bir kısımı Ming Hanedanlığı döneminde inşa edilmiş. 1986 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edilmiş.
2-(Mor) Yasak Şehir (Forbidden City)-Pekin
Yasak Şehir, Ming ve Qing hanedanlığı devirlerinde imparatorların kullandığı saray kompleksidir. Yaklaşık 500 yıl imparator ve hizmetlilerine evsahipliği yapmış, aynı zamanda Çin hükümetinin törensel ve politik merkezi olmuş. 1406-1420 Yılları arasında inşa edilmiş. 1416 Yılından, 1912 yılına kadar 24 Çin imparatoru Yasak Şehir’de yaşamıştır. 720.000 m²’lik bir alana yayılmış, 8.707 oda ve 980 yapıdan oluşuyor. Yasak şehir 1987 yılında Dünya Kültür Mirası listesine eklenmiş ve UNESCO tarafından dünyada korunmuş en geniş antik ahşap yapılar bütünü olarak tescillenmiş.
Yazlık Saray mimarisindeki yapılar, Yasak kentte olduğu gibi kuzeyden güneye inen bir çizgiyle sıralanıyor. Tepede bulunan 41 metre yüksekliğindeki Fo Xiangge kulesi, Yazlık Saray simgesi olarak kabul ediliyor. Kunming gölünün ortasında ufak bir ada var. Aslında tarihi Kubilay Han zamanına kadar gitse de bugün gördüğümüz Yazlık Sarayın inşasına 1750 yılında başlandı. Yazlık Sarayı şimdiki haline getiren imparatoriçe Ci Xi’dir.
4-Cennet Tapınağı (Temple of Heaven)-Pekin
Cennet Tapınağı 2007 yılında UNESCO’nun Dünya Kültür mirası listesine girmiş olan bir apınak. 1420 Yılında yapılmış ve Ming ve Qing Hanedanları döneminde imparatorlar bol ürün ve yağmur duası için g elirlermiş. Bugün gördüğümüz yapıların çoğu Qing Hanedanlığı döneminden geliyormuş.
5-Terra Cotta Savaşcıları (Qin Shi Huang’ın Mozelesi)-Xi’an
Toprak Askerler ya da Terra Cotta Ordusu ve ilk Çin imparatoru Qin Shi Huang’ın mezarı 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirasları Listesi’ne alınmıştır. Boyları 183-195 santimetre arasında değişen heykel askerlerin her birinin yüz ifadesi farklıdır. Kazı alanında çoğu hala toprak altında 8000 asker, 520 atıyla birlikte 130 savaş arabası, 150 süvari atı bulunduğu tahmin edilmektedir.
Çin’cede “Shan” dağ , “Huang“ ise sarı anlamına geliyor. Sarı, imparatorların rengi yani çok önemli bir renk. Çin tarihi boyunca şiirlere, resimlere, kaligrafi sanatına konu olmuş olan bu dağa, imparatorların renginden hareketle Sarı Dağ denmiş. Eyaletten bir derece düşük ama şehirden de bir derece yüksek bir yönetim şekline sahip olan Huang Shan şehiri de ismini dağdan almış. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine 1990 yılında girmiş.
7-Güney Anhui de Hongcun Eski Köyü (Ancient Villages in Southern Anhui – Hongcun)
Hongcun, Sarı Dağ ile birlikte UNESCO Dünya Kültür Mirası listesi içinde yer alan bir köy. İçinde bulunan yaklaşık 150 evin Ming ve Qing Hanedanları zamanına kadar giden tarihleri var. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine 2000 yılında girmiştir.
Suzhou, Jiangsu eyaletinin bir şehri ve Yangtze deltasının ortasında yer alıyor. Bu şehir, içinde barındırdığı bahçelerinin 1997 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesi içinde yer alması ile de önemli. Yerleşim tarihi çok eskilere dayanıyor . Bir zamanlar Wu Krallığına başkentlik yapmış. Millattan önce 8. Yüzyıl öncesine kadar giden güzel bahçelere sahip olma özelliği, Ming (1368-1644) ve Qing (1644-1911) Hanedanları dönemlerinde en üst düzeye ulaşıyor. Hem İmparatorların ve hem de zengin ileri gelenlerin bahçeleri birbirleri ile yarışmışlar. Beijing’deki (Pekin) Yasak Şehir ve Yazlık Saray’ın bahçe mimarisi Suzhou bahçelerinden esinlenmiştir.