Çin Halk Cumhuriyeti Gezi Yazısı: Pekin-2, Çin’e veda

IMG_9248

Bugün artık Çin gezimizin son günündeyiz. Gecenin ileri saatlerinde İstanbul’a dönüş yolculuğumuz başlayacak. İçimde biraz hüzün (ayrılıyorum diye) biraz da eve dönüş mutluluğu var. Bugün program yine çok yoğun önce Yazlık Saray gezisi var ardından da Kutsal yol ve Çin Seddi gezilerimiz olacak. Güzel bir güne merhaba!

IMG_9364Sabah erkenden yollara düştük. Yasak Şehir’de gördüğümüz kalabalığa yakalanmamak için erkenden Yazlık Saray’da olmak istiyoruz. Ne ilginçtir ki Çin’de iç turizm korkunç hareketli. Ören yerlerini gezenlerin çoğu Çinli. 1-7 Ekim tarihleri arasında Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşu nedeni olan tatilde, Çin içinde turizm amaçlı ya da şehirde çalışanların kırsal alana ailelerinin yanlarına gitmeleri nedeni ile sayısı 480 milyonu bulan bir turizm hareketi olmuş. Yani aslında 1.3 milyar Çin nüfusunda ören yerlerini gezen Çinli yurttaşların sayısı zaten çok fazla olabiliyor. Yazlık Saray’ın, dünkü Yasak Şehir’de olduğu gibi kalabalık olma olasılığı yüksek. Bu nedenle erken geldik.

Beijing’deki Yazlık Saray Çin’in en iyi korunmuş ve imparatorun en büyük olan bahçesi.  290 hektar genişliğindeki bir alanda kurulmuş olan Yazlık Saray Beijing’in batı kesminde. Dörtte üçü göl olan Yazlık Saray Wan Shoushan (uzun ömür) Dağı, Kunming Gölü ve saraylar olmak üzere üç bölüme ayrılıyor. Bahçenin büyüklüğü dünyanın en büyük meydanı olan Tian’an Men meydanının tam 7 katına eşit. Burası da 1990 yılından beri Dünya Kültür Mirası Listesi içinde bir eser.IMG_9245

Saat 09:00 gibi bahçede olduk. Ortalık sakin sayılır. sabah sporlarını yapmış olan Çinliler evlerine dönüyorlar. Tekneler daha çalışmadığından Mermer Gemiye kadar yürümeye başladık. Aslında genelde yapılan; girişe yakın bir limandaki ejderha başlı teknelerle, Mermer Gemiye kadar gidip, oradan geziye başlamak. Biz tersini yapacağız. Sabahın bu güzel saatinde bu gezi daha da güzel oldu.

Yazlık Saray mimarisindeki yapılar, Yasak kentte olduğu gibi kuzeyden güneye inen bir çizgiyle sıralanıyor. Tepede bulunan 41 metre yüksekliğindeki Fo Xiangge kulesi, Yazlık Saray simgesi olarak kabul ediliyor. Kunming gölünün ortasında ufak bir ada var. Adaya bağlanan taştan köprü yürüyüş yolumuza göre solumuzda kaldı.  150 metre uzunluğunda, 8 metre genişliğindeki köprü üstündeki parmaklıkta sırayla 500’ü aşkın aslan oyması varmış.

IMG_9309

Aslında tarihi Kubilay Han zamanına kadar gitse de bugün gördüğümüz Yazlık Sarayın inşasına 1750 yılında başlandı. Yazlık Sarayı şimdiki haline getiren imparatoriçe Ci Xi’dir. 19 yüzyıla girdikten sonra Çin’in son hanedanı olan Qing hanedanı döneminin güçlü imparatoriçesi Ci xi, deniz kuvvetleri bütçesini kullanarak sarayı kendisi için inşa ettirmiş. Bu yaşlı imparatoriçe Ci Xi her yıl nisan ayı ile ekim ayları arasında burada dinlenirmiş.

IMG_9319Bu  Sarayın en beğendiğim bölümü,  728 metre uzunluğundaki üstü kapalı koridor. Bu koridor dünyanın en uzun klasik Çin koridoru. Koridor ilk bahar, yaz, son bahar ve kış olmak üzere 4 bölümden oluşuyor. Her bölüm arasında birer kulübe var ve  ahşap üzerine yapılmış koridor boyunca klasik Çin resimleri var. Bu resimlerin sayısı 30 binden fazlaymış. Yürüyüş yolumuzun sonunda İmparatoriçe Ci xi’ni inşa edilmesi için inat ettiği mermerden gemiye ulaştık ve burada son fotoğraflarımızı çekip, tekne ile başladığımız noktaya geri döndük. Bu gezi bize sabah sabah çok iyi geldi. IMG_9334

Buradan sonra Çin Seddi’ne gitmek üzere yola düştük. Önce yol üzerinde geleneksel Çin Tıbbı ile elde edilen ilaçların satıldığı bir yere götürüldük. Daha sonra ise İnci Fabrikasına gidildi. Bu kısımlara kısa tutulmak şartı ile girildi ama yine de 1.5 saate yakın zaman kaybettik.

IMG_9451Çin Seddi’ne gidişte “Kutsal Yol”a uğradık. Changling Kutsal yolu ya da Kutsal Yol, İmparator Xuande tarafından 1435 yılında inşa edilmeye başlanmış.  Tianshou Dağları eteklerine kazılmış ve Ming Hanedanlığı imparatorlarından 13 tanesinin mezarına giden bir yol burası. Kuzey-Güney hattı boyunca uzanıyor. Biz geziye Güney Kapısı olan Shen Gong Sheng De Stell Pavilion’dan başladık. Bu kapının içinde bir kaplumbağanın sırtına yerleştirilmiş taş bir yazıt var. Yol boyunca iki yanlı olarak dizilmiş gerek mitolojik ve gerçek hayvanların ve gerekse de imparator ve yüksek mevki sahibi devlet adamlarının heykelleri var. Dragon and Phoenix (Ejder ve Anka Kuşu)  IMG_9439-001kapısını takiben Kuzey kapısından dışarı çıkılıyor. Eskiden ölen imparatorlar törensel olarak bu yoldan geçirilip mezarlıklarına götürülürmüş.Çok hoş bir yol ve vaktiniz varsa bu yolu yürüyerek geçin derim. Vaktiniz yok ve Çin Seddine yetişecekseniz bu kısmı atlayabilirsiniz.

Ve en sonunda Çin Seddinin Mutianyu bölümüne ulaştık. Sabahtan beri yollarda olunca ayak üstü sandviç yiyebileceğimiz bir yere girdik. Bu işten sonra da artık Çİn Seddi ile aramızda bir engel kalmadı. Çin Seddi’nde geçirebileceğimiz sadece 1 saatimiz var. Çünkü teleferikler saat 17:00’de kapanıyor. Bu saati kaçırırsak yürüyerek inmek gerekecek. Ama bizim başka bir planımız var ve Çin gezimizin finalini de onunla yapmak istiyoruz. Seddi gezidkten sonra aşağıya teleferik yerine kızak (Toboggan) ile inmek istiyoruz. Duvara çıkaran teleferikler özel şirketlere ait. Bu nedenle buraya teleferikle çıkın. Duvar üzerinde yürüyüp, daha ötede bulunan başka bir fimaya ait Toboggan ile aşağıya inin derim.IMG_9503

Çin’in kuzeybatısı boyunca uzanan Çin Seddi (Great Wall). dünyanın en uzun savunma duvarıdır. Kalıntıları Po Hay körfezinde deniz kıyısında başlar. Pekin’in kuzeyinden geçerek batıya yönelir ve Huang-Ho nehrini ikiye bölerek güneybatıya uzanır. Gobi Çölü’nün güneyinden batıya yönelerek devam eder.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin resmi rakamlarına göre duvarın uzunluğu 8850 km’yi buluyomuş.Günümüze kadar kalan duvarın büyük bir kısımı Ming Hanedanlığı döneminde inşa IMG_9553edilmiş. 1986 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edilmiş.  Çin Seddi milattan önce 400 yıllarından itibaren bölük pörçük yapılmaya başlanmış. Yani  Çin Seddi’nin temeli 20’den fazla ayrı ayrı krallık tarafından atılmış.  İlk imparator Qin Shi Huang M.Ö. 221 yılında daha önceki krallıkların yaptırdığı duvarları birleştirerek uzatmış ve  M.S. 17. yüzyıla kadar Çinliler seddi uzatmaya devam etmişler.
Çin Seddi’ni çeşitli noktalardan ziyaret edebiliyorsunuz. Badaling ve  Juyongguan Pekin’e en yakın olanlar ama tabii ki en kalabalık olanlar. Mutianyu ise Pekin’den 90 km uzakta ama daha az kalabalık olan ve iyi korunmuş olan bir bölüm. Biz de bu özellikleri nedeni ile Çin Seddi’ni bu bölümden ziyaret etmeyi tercih ettik. Yaklaşık 2 saat süren bir yolculuk yaptık ama doğru bir tercih yaptık. Huanghuacheng, Gubeikou, Jinshanling ve Simatai bölümleri ise daha da uzak ama daha orjinal duvarlar.  IMG_9545
Yemekten sonra Mutianyu’daki hediyelik eşya satan dükkanlarla dolu caddeden geçerek bizi Çin Seddi’ne çıkartacak olan teleferike doğru yürüdük. Teleferik 2 kişilik ve yaklaşık 15 dakikada duvara çıkyorsunuz. Duvar tam da hayal ettiğim gibi. Vakit dar olunca gidebildiğimiz kadar uzağa gidebilmek adına Çin Seddi üzerinde yürüyüşümüze başladık. Çin deyince aklıma hemen gelen ilk olay bu duvar üzerinde yürüyebilmekti. Çekebildiğimiz kadar fotoğraf çekiyoruz. Bir yandan da bu duvarın dağların sırtlarında göz alabildiğine uzanıp giden haline bakıp hayranlık duyuyoruz. Kızak ve teleferiklerin son çalışma saati gelince hepimizi kızakların olduğu yere geldik ve sırası ile bir kızağa yerleştik. İki el ile tuttuğunuz bir kolu hareket etmek için ileri, durmak için geri çekmek gibi basit bir mantıkla yokuş aşağı çalışan kızakla aşağıya indik. Tanrım! Ne zevkli ve muhteşem Çin gezimizin finaline ne de yakışan bir final oldu.
IMG_9607
Evet Sanal Gezgin arkadaşlarım…
Bir geziyi daha yaşadık ve sizlerle paylaştık. Umarım okumaya zamanı olan sıkılmamıştır. Okumaya bugün fırsatı olmayan da yarın Çin Halk Cumhuriyeti’ne gezi planlıyorsa bu yazı dizisini bulmuş ve okumuş olur. Hele bir de sizlere faydalı olmuşsa bu yaşadıklarım ve yazdıklarım ve bir de “aferim adama, üşenmemiş yazmış” demişseniz!
O zaman deymeyin keyfime benim….
Gezekalın..
Ümit Kuru

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Yorum bırakın

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: