Bugün artık Çin gezimizin son günündeyiz. Gecenin ileri saatlerinde İstanbul’a dönüş yolculuğumuz başlayacak. İçimde biraz hüzün (ayrılıyorum diye) biraz da eve dönüş mutluluğu var. Bugün program yine çok yoğun önce Yazlık Saray gezisi var ardından da Kutsal yol ve Çin Seddi gezilerimiz olacak. Güzel bir güne merhaba!
Sabah erkenden yollara düştük. Yasak Şehir’de gördüğümüz kalabalığa yakalanmamak için erkenden Yazlık Saray’da olmak istiyoruz. Ne ilginçtir ki Çin’de iç turizm korkunç hareketli. Ören yerlerini gezenlerin çoğu Çinli. 1-7 Ekim tarihleri arasında Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşu nedeni olan tatilde, Çin içinde turizm amaçlı ya da şehirde çalışanların kırsal alana ailelerinin yanlarına gitmeleri nedeni ile sayısı 480 milyonu bulan bir turizm hareketi olmuş. Yani aslında 1.3 milyar Çin nüfusunda ören yerlerini gezen Çinli yurttaşların sayısı zaten çok fazla olabiliyor. Yazlık Saray’ın, dünkü Yasak Şehir’de olduğu gibi kalabalık olma olasılığı yüksek. Bu nedenle erken geldik.
Beijing’deki Yazlık Saray Çin’in en iyi korunmuş ve imparatorun en büyük olan bahçesi. 290 hektar genişliğindeki bir alanda kurulmuş olan Yazlık Saray Beijing’in batı kesminde. Dörtte üçü göl olan Yazlık Saray Wan Shoushan (uzun ömür) Dağı, Kunming Gölü ve saraylar olmak üzere üç bölüme ayrılıyor. Bahçenin büyüklüğü dünyanın en büyük meydanı olan Tian’an Men meydanının tam 7 katına eşit. Burası da 1990 yılından beri Dünya Kültür Mirası Listesi içinde bir eser.
Saat 09:00 gibi bahçede olduk. Ortalık sakin sayılır. sabah sporlarını yapmış olan Çinliler evlerine dönüyorlar. Tekneler daha çalışmadığından Mermer Gemiye kadar yürümeye başladık. Aslında genelde yapılan; girişe yakın bir limandaki ejderha başlı teknelerle, Mermer Gemiye kadar gidip, oradan geziye başlamak. Biz tersini yapacağız. Sabahın bu güzel saatinde bu gezi daha da güzel oldu.
Yazlık Saray mimarisindeki yapılar, Yasak kentte olduğu gibi kuzeyden güneye inen bir çizgiyle sıralanıyor. Tepede bulunan 41 metre yüksekliğindeki Fo Xiangge kulesi, Yazlık Saray simgesi olarak kabul ediliyor. Kunming gölünün ortasında ufak bir ada var. Adaya bağlanan taştan köprü yürüyüş yolumuza göre solumuzda kaldı. 150 metre uzunluğunda, 8 metre genişliğindeki köprü üstündeki parmaklıkta sırayla 500’ü aşkın aslan oyması varmış.
Aslında tarihi Kubilay Han zamanına kadar gitse de bugün gördüğümüz Yazlık Sarayın inşasına 1750 yılında başlandı. Yazlık Sarayı şimdiki haline getiren imparatoriçe Ci Xi’dir. 19 yüzyıla girdikten sonra Çin’in son hanedanı olan Qing hanedanı döneminin güçlü imparatoriçesi Ci xi, deniz kuvvetleri bütçesini kullanarak sarayı kendisi için inşa ettirmiş. Bu yaşlı imparatoriçe Ci Xi her yıl nisan ayı ile ekim ayları arasında burada dinlenirmiş.
Bu Sarayın en beğendiğim bölümü, 728 metre uzunluğundaki üstü kapalı koridor. Bu koridor dünyanın en uzun klasik Çin koridoru. Koridor ilk bahar, yaz, son bahar ve kış olmak üzere 4 bölümden oluşuyor. Her bölüm arasında birer kulübe var ve ahşap üzerine yapılmış koridor boyunca klasik Çin resimleri var. Bu resimlerin sayısı 30 binden fazlaymış. Yürüyüş yolumuzun sonunda İmparatoriçe Ci xi’ni inşa edilmesi için inat ettiği mermerden gemiye ulaştık ve burada son fotoğraflarımızı çekip, tekne ile başladığımız noktaya geri döndük. Bu gezi bize sabah sabah çok iyi geldi.
Buradan sonra Çin Seddi’ne gitmek üzere yola düştük. Önce yol üzerinde geleneksel Çin Tıbbı ile elde edilen ilaçların satıldığı bir yere götürüldük. Daha sonra ise İnci Fabrikasına gidildi. Bu kısımlara kısa tutulmak şartı ile girildi ama yine de 1.5 saate yakın zaman kaybettik.
Çin Seddi’ne gidişte “Kutsal Yol”a uğradık. Changling Kutsal yolu ya da Kutsal Yol, İmparator Xuande tarafından 1435 yılında inşa edilmeye başlanmış. Tianshou Dağları eteklerine kazılmış ve Ming Hanedanlığı imparatorlarından 13 tanesinin mezarına giden bir yol burası. Kuzey-Güney hattı boyunca uzanıyor. Biz geziye Güney Kapısı olan Shen Gong Sheng De Stell Pavilion’dan başladık. Bu kapının içinde bir kaplumbağanın sırtına yerleştirilmiş taş bir yazıt var. Yol boyunca iki yanlı olarak dizilmiş gerek mitolojik ve gerçek hayvanların ve gerekse de imparator ve yüksek mevki sahibi devlet adamlarının heykelleri var. Dragon and Phoenix (Ejder ve Anka Kuşu)
kapısını takiben Kuzey kapısından dışarı çıkılıyor. Eskiden ölen imparatorlar törensel olarak bu yoldan geçirilip mezarlıklarına götürülürmüş.Çok hoş bir yol ve vaktiniz varsa bu yolu yürüyerek geçin derim. Vaktiniz yok ve Çin Seddine yetişecekseniz bu kısmı atlayabilirsiniz.
Ve en sonunda Çin Seddinin Mutianyu bölümüne ulaştık. Sabahtan beri yollarda olunca ayak üstü sandviç yiyebileceğimiz bir yere girdik. Bu işten sonra da artık Çİn Seddi ile aramızda bir engel kalmadı. Çin Seddi’nde geçirebileceğimiz sadece 1 saatimiz var. Çünkü teleferikler saat 17:00’de kapanıyor. Bu saati kaçırırsak yürüyerek inmek gerekecek. Ama bizim başka bir planımız var ve Çin gezimizin finalini de onunla yapmak istiyoruz. Seddi gezidkten sonra aşağıya teleferik yerine kızak (Toboggan) ile inmek istiyoruz. Duvara çıkaran teleferikler özel şirketlere ait. Bu nedenle buraya teleferikle çıkın. Duvar üzerinde yürüyüp, daha ötede bulunan başka bir fimaya ait Toboggan ile aşağıya inin derim.
Çin’in kuzeybatısı boyunca uzanan Çin Seddi (Great Wall). dünyanın en uzun savunma duvarıdır. Kalıntıları Po Hay körfezinde deniz kıyısında başlar. Pekin’in kuzeyinden geçerek batıya yönelir ve Huang-Ho nehrini ikiye bölerek güneybatıya uzanır. Gobi Çölü’nün güneyinden batıya yönelerek devam eder.

