Brezilya-Iguazu soslu Arjantin-Şili-Patagonya gezisi/ Buenos Aires-1

Teatro Colon-Buenos Aires2013 Yılı, 27  Şubat günü tura katılan biz 13 kişi,  Nar Geziden Aykut bey ve tur liderimiz Mutlu bey,  Atatürk Havaalanında  toplaştık.

Hedefi, gezimizin ilk durağı Arjantin’in başkenti Buenos Aires olan uçak, saat 09:20 de İstanbul’dan kalktı.  Brezilya’nın  Sao Paulo şehrine zorunlu olarak iniş yaptık ve uçak bakımı için yaklaşık olarak 1,5 saat durduk. Tamamı 12000 km civarlarında olan İstanbul-Buenos Aires uçuşunu gece saat 24:00 gibi Buenos Aires’te, Ezeiza Ministro Pistarini havaalanında tamamladık. Uçuşumuz 16.5 saat sürdü.

 Türk Hava Yolları, İstanbul’dan Buenos Aires’e salı, çarşamba, cuma ve pazar günleri karşılıklı seferler düzenliyor.

 Grup orada yaşayan ve bizi havaalanında karşılayan sevgili Cem’i de bize rehberlik edecekler arasına katarak, kalacağımız otele doğru hareket etti. Havaalanı şehirden epey uzakta bulunuyor. Yaklaşık 40 dakika süren yolculuk sonrası Bristol Hotel’e vardık. Havaalanından, kalacağımız otele kadar ki yolculukta gerek benim yol yorgunluğum ve gerekse de havanın karanlık olması nedeni ile şehir hakkında hiç fikir sahibi olamadım.  Otelimiz şehrin ana bulvarlarından birisi olan 9 Temmuz Bulvarı üzerinde bulunuyor ve tam göbekte sayılırız.  İstanbul ile Buenos Aires arasında beş saat fark  olunca, bir de üzerine 16.5 saat süren uçuş eklenince pusulam şaştı. Başımı yatağa koyar koymaz uyumuşum.

Ertesi sabah “yağsam mı, yağmasam mı” diye düşünen kara bulutlarla kaplı bir güne uyandık. Burada kaldığımız sürece, gittiğimiz bu zaman diliminde, havanın ne yapacağının kolay kolay belli olmayacağını öğrendik. Günün kalan kısmında o kara bulutlar nereye ve nasıl bu kadar hızlı gittiler anlamadım.

Kahvaltı sonrası Sonya adlı görmüş, geçirmiş olduğu her halinden belli Arjantinli bir rehber bize yarım günlük bir şehir turu yaptırdı. Yaklaşık olarak 4 saat süren tur boyunca şehir hakkında kabaca bir fikir sahibi olmaya çalıştık. Güzelliğine hayran olduğumuz bu şehrin tanıtımını Sonya Hanım, bence daha iyi yapmalıydı. Turu bir de çoğunlukla minibüsün içinde geçirince, fotoğrafta çekemedik. Artık bu gezdiğimiz yerleri öğle sonrasında serbest zamanda tekrar gezeceğiz..

Buenos Aires, İspanyolca da “Güzel Havalar” anlamına geliyor. Buenos Aires, Arjantin’in en büyük, Brezilyadaki São Paulo’dan sonra Güney Amerika’nın ikinci büyük kentiymiş. Merkezde yaşayan insan sayısı 3 milyona yaklaşırken, bu sayı çevresindeki varoşlar da hesaba katıldığında 12 milyonu geçiyormuş. Kentte yaşayanların çoğunluğu İspanyol ve İtalyan kökenli olmakla birlikte, bir kısmını da Osmanlıdan göç eden ya da ettirilen Arap, Musevi, Gürcü, Ermeni kökenli yurttaşlar oluşturuyor. Çin ve Kore kökenlileri de hesaba katınca Buenos Aires’de farklı milletlerin karışımı ile bir mozaik topluluk yaşıyor. Yerlilerin sayısı ise çok az.  En yaygın din Katolik Hıristiyanlık, resmi dili ise İspanyolca. Buenos Aires şehri Atlantik Okyanusu kıyısında, Río Paraná ve Río Uruguay Nehirlerinin oluşturduğu huni biçimindeki Río de la Plata adı verilen ağızda kurulmuş.

Şehre ilk Batılı istilacılar 1500’lü yıllarında başlarında geldiklerinde, yarın ziyaret edeceğimiz Tigre bölgesinde yerleşik olan yerlilerle karşılaşmışlar ve yerliler bu istilacılara da pek yüz vermemişler.

Bir söylenceye göre Buenos Aires isminin kaynağı, 1536 tarihinde Pedro de Mendoza’nın bu yerleşim alanına  Puerto de Nuestra Señora Santa María del Buen Ayre (Sevgili Anamız Güzel Hava Bakiresi Meryem’in Limanı) adını vermesiymiş. Başka birine göre ise isim Río de la Plata’daki havanın güzel oluşundan dolayı seçilmiş. Mendoza’nın şehri kurduğu yer bugünkü San Telmo Semtinin bulunduğu yermiş.

Sonunda Batılılar 1500’lü yılların ortalarına doğru şehri kurmuşlar ama şehir Peru’nun Lima şehrine bağlanmış. Bu bağlanma 18. Yüzyıla kadar devam etmiş. Tarihte Buenos Aires’in kısa bir dönem İngiliz hakimiyetine girmişliği var. Sonrasında uyanan milliyetçilik sonucunda İspanyollardan ayrılış ve bağımsızlık kazanılmış.

Gelelim bizim günlük şehir turuna…Sabah erken uyanınca, kahvaltı da erken yaptık. Şehir turuna saat 10:00’da çıkılacağından biraz serbest zamanımız doğdu. Bu nedenle biz de bunu değerlendirip “önce biz bir keşif yapalım” dedik.  Sabahın o ilk saatlerinde nispeten sakin olan sokakları arşınlamaya başladık. Dükkanlar henüz açılmamıştı. Eğer Arjantin’de iseniz dükkanların büyük bir kısmının saat 10:00’dan önce açılmayacağını ve saat 14:00 civarında da kapanıp, saat 16-17:00 gibi tekrar açılacağını unutmayın. Akşam ise restoranların çoğu saat 20:00 civarı açılıyor. Arjantinlilerin çoğunun saat 22:00 civarı yemeğe oturduklarına şahit olduk.  Teatro Colon’un arkasındaki ve Adalet Sarayının bulunduğu Plaza Lavalle’ye kadar yürümüşüz. Daha sonra ise günlük tur için otele döndük.

  Sonya’nın rehberliğinde tura başladık. Önce kaldığımız otelin hemen önünden hareketle Teatro Colon (Columbus Tiyatrosu da deniyor) önünden geçtik. Dünyanın akustik olarak en iyi 5 tiyatrosundan birisi olarak gösterilen bu tiyatronun orijinali Charles Henri Pellegrini tarafından 1857 de yapılmış. Bugünkü hali ise 1908 tarihli. Bu tiyatronun içini gezmeyi günlük tur sonrası gözümüze kestirmiştik. Düşündüğümüzü de yapıp, gezi sonrası bu tiyatronun içini görmeye çalıştık. Ama o gün ziyarete açık değildi. Ertesi gün ise vakit yaratamadık ancak şimdiki bilgilerimle ne yapar eder içini mutlaka gezerdim. Siz oralara gidecek olan gezginlere mutlaka bu tiyatronun içini görün derim.

Hakkını teslim edelim ki rehber Sonya, El Ateneo Grand Splendid adlı bir kitap dükkanının içini mutlaka görmemiz gerektiğinden ve bu bina içinin de Teatro Colon’un ufak bir kopyası olduğundan bahsetti. Buraya ise öğle yemeği sonrasında gittik. Gerçektten müthiş bir yerdi. Peró ve Torres Armengol adlı mimarlarca yapılıp  Teatro Gran Splendid  adı ile mayıs 1919 da açılan, zamanında opera binası iken, günümüzde kitapçı olarak hizmet veren bu binayı çok seveceksiniz.Tiyatronun, zamanında sahnesi olan yerde şimdi bir kafeterya var.  Burada bir şeyler yiyip içme şansınız var.

devam edecek…

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Yorum bırakın

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: