Himalayaların Gölgesinde; Batı Bengal-Sikkim Bölgesi-Kalimpong

IMG_9609.JPG

Yazıya başlamadan http://www.gezekalin.com notu: Yetsin artık bu ülkede bomba ve silah patlamaları! Gelmesin artık şehit haberleri! Akıl ve vicdan sahibi olsun siyasetçisi,  yöneticisi bu ülkenin!

Çok mu istedim?

Gezi Tarihi: 22.10.2012

Gece, her gezinin ilk gecesi gibi uyanma ve tekrar uyumaya çalışma ile geçti. Gün ışır ışımaz ilk işim acele ile giyinip sokaklara çıkmak oldu. Gruptan bir arkadaş da benim gibi otelin bahçesinde elinde fotoğraf makinesi ile dolaşıp duruyordu. İki erkenci, Kalimpong sokaklarına vurduk kendimizi.

IMG_9600.JPG

Kalimpong sokakları hakkında izlenimlerimizi vermeden önce Kalimpong hakkında genel bir bilgi verelim;

Kalimpong, Batı Bengal’de Aşağı Himalayalarda kurulu bir kent. Bu şehrin en önemli özelliği İngiliz Kolonyal döneminde kurulmuş olan eğitim kurumları ve Orkide çiftlikleri dahil, çiçek yetiştiriciliği yapılması. Çin’in Tibet’i işgalinden önce, Tibet ve Hindistan arasındaki ticari ilişkilerin sağlandığı bir merkezmiş. Kalimpong, Teesta Nehri’ni yukarıdan gören dağ sırtlarına kurulmuş bir şehir. Özellikle Nepallilerin ağırlıklı olarak yerleştikleri bir şehir olma özelliği de var. Şehrin neredeyse tamamında Budizm inancı egemenmiş.

IMG_9602.JPG

Kalimpong İsminin kaynağı konusunda iki söylence var; Bunlardan birisine göre Tibetçe Kral’ın Başkanlarının (Kalon)  Kalesi (pong) anlamına geliyor. Diğer söylence ise Kalimpong adını bölgenin yerel halkı Lepcha’ların  diline dayandırıyor. Buna göre Kalimpong adı, yaz spor oyunlarının oynandığı yerlerden hareketle “Oynadığımız Dağ Sırtları” anlamındaki Kalimpong kelimesinden veya “Toplantı Tepesi” anlamındaki Kalenpung kelimesinden ileri geliyor.

IMG_9601.JPG

Burası 19. Yüzyıl ortalarına kadar Sikkim ve Bhutan Krallıklarınca yönetilmiş. 1835’lerden sonra ise İngilizler piyasaya çıkMIŞ ve İngiliz Doğu Hindistan Şirketi bölgede söz sahibi olmuş. Bir süre sonra da bölge Darjeeling sınırlarına katılmış. Bölgenin iklimi nedeniyle İngilizler burayı sayfiye yeri olarak kullanmışlar.

Bölgeye sonradan gelen Reverend J.A. Graham gibi İskoçlar bölge de kendi okullarını kurmuşlar (Dr Graham’s Homes). 1947 de Hindistan’ın bağımsızlığını kazanması sonrası Kalimpong, Batı Bengal eyaletine dahil edilmiş. 1959’da Çin, Tibet’i istila edince bölgeye çok sayıda Tibet’li rahip gelmiş ve Budist Manastırı kurmuş. 1976 da Dalai Lama Zang Dhok Palri Phodang Manastırı’nı ziyaret etmiş ve içinde çok sayıda nadir heykelin bulunduğu bu manastırı kutsamış.

IMG_9603.JPG

Şehir Deolo (1704 metre) ve Durpin (1372 metre) adlı iki tane tepenin arasına kurulu ve ortalama rakım 1250 metreler civarında. Teesta Nehri aşağı vadi içinde akıyor ve Kalimpong’u, Sikkim şehrinden ayırıyor. Dünyanın 3. büyük tepesi Kanchenjunga (8,598 mt) açık bir havada Kalimpong’dan görülebiliyor.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Evet… Bu kadar klasik bilgi yeter. Gelelim izlenimlerimize…

Şehir kesinlikle daha önce ziyaret ettiğimiz Hindistan şehirleri gibi değil. Bunu Darjeeling ve Gangtok için de düşünüyorum. Daha derli toplu ve dingin şehirler bunlar.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Sokaklar yeni yeni hareketlenmişler. Kenarda bir çaycı, tek müşterisine çay sunarken, Durga Puja Festivali nedeni ile kurulan sahne önünde gençler davul çalıyorlar. Dün geceden beri davul çalmaya devam etmişler gibi bir havaları var. Ana cadde kısacık. Daha sonra otele döndük ve bir de otelin bahçesini gezdik. Güzel bir otel burası. Gündüz bu güzellik daha da belirgin hissediliyor.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Saat 08:00 gibi herkes kahvaltı salonundaydı. Memleketten getirdiğimiz peynir ve zeytinleri her gün birisinin kahvaltıya indirmesini kararlaştırmıştık. Böylece neredeyse gezi sonuna kadar vakumlu paketler halindeki peynirlerle idare ettik. Bundan kahvaltı zayıf kaldı anlamı da çıkmasın. Hindistan otelleri kahvaltı bakımından iyilerdi diyebilirim.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Kahvaltı sonrası Kalimpong turumuz için araçlarımıza bindik. İlk hedef Durpin Dara tepesindeki, Zang Dhok Palri Phodang Manastırı.

IMG_9634.JPG

Bu manastır yeni bir manastır sayılır ve tek özelliği Tibet’ten kaçan Dalai Lamanın bu manastırı ziyaret etmesi ve kutsaması. Manastırın içinde fotoğraf çekebiliyorsunuz. Manastırın içi, Dalai lamanın hediye ettiği kıymetli ve kutsal sayılan Budist objeleri içeriyor.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Manastırın üst kısmından dağ manzaraları müthiş doğrusu. Bir de acemi Budist rahiplerin okulu var arka tarafta. Sınavları mı vardır nedir, ellerde kağıt-kalem çalışıp duruyorlar.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Manastırdan sonra Pineview Nursery diye bir kaktüs çiftliğine gittik. Doğrusu bu ya, benim hayalim orkide çiftliği gezmekti.

IMG_9686.JPG

Hem Kalimpong ve hem de Gangtok orkide çiftlikleri ile meşhurlar. Ama gel gelelim mevsim uygun değil. Orkideler için en uygun mevsim nisan mayıs ayları.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Biz de kaktüs çiftliğine razı olduk. Aslında kaktüslerin çiçek açmış halleri de çok güzel oluyor.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

IMG_9732.JPG

Ziyaret ettiğimiz bir diğer manastır ise Mangal Dham  Manastırı. Burası bir Hindu tapınağı ve Lord Krişnaya adanmış. Bu bölgedeki az sayıda olan Hindu Tapınaklarından ve yeni yapılmış bir tapınak .

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Eğer bu tapınağın içinde, yüzünde yaşanmış ve yaşanmakta olan zahmetli bir ömrün çizgi çizgi izlerini taşıyan bayana denk gelmesek, bana hiçte çekici gelmeyecek bir yer olacaktı.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Kalimpong’da heyecanla beklediğim yerler arasında Dr Graham’s School yer alıyor. Ancak denk geldiğimiz festival, okullar gibi çoğu resmi yerin kapalı olmasına neden oldu. Yine de şansımızı denemek için rehbere ısrar edince, bu okula doğru yöneldik.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Aslında bölgede bu tip başka okullar da var. Ancak en önemlisi bu okul. Okul kapısına vardığımızda okulun gerçekten kapalı olduğunu gördük ama bizim rehber kapıdaki görevli ile konuşunca içeri girme şansımız oldu;Yaşasın…

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Bu okullar aslında burada bir görevle bulunan İngiliz, İskoç, artık her ne milletense, Batılı erkeklerin, buranın yerli kadınları ile ilişkilerinden olma, geride bıraktıkları çocukları için yetimhane kurulması ile başlayan yerler. Ancak sonradan işi iyi eğitim veren okullar haline döndürmeyi başarmışlar. Zamanla iyi eğitim alması istenen zengin çocukları da bu okullara verilmiş. Halen eğitime devam eden bu kurumlar gözde eğitim yerleri olan konumlarını sürdürüyorlar. Kocaman bir bahçe içinde, birbirlerinden ayrık binalarla, Kalimpong’a kadar gelinince mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden birisi.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Ziyaret ettiğimiz bir diğer ilginç yer ise Mary Mother of God isimli bir Katolik kilisesi. Burası aslında klasik bir kilise değil.

IMG_9763.JPG

Tibetlilerin oturduğu bir alanda kilise yapmak istediklerinde sadece bir şartla izin verilmiş; Eğer kilise, Budist Manastırı şeklinde yapılırsa. Bu şirin yerin özelliği de bu.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Bu kilisede bir de Katolik düğününe denk gelmeyelim mi? İyi başladı gezi, iyi!

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Kalimpong içindeki gezimizi tamamladıktan sonra otele dönüp öğle yemeğimizi yedik ve sonrasında Gangtok adlı şehre doğru yola düştük. Ancak daha yolda uğranacak yerler var.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Deola Gözlem noktası Kalimpong’un en yüksek tepesi. Buraya Gangtok’a giderken uğradık. Yeşillikler içinde harika bir yer. Aşağıda Teesta Nehri nazlı nazlı akıyor.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Daha sonra ise  Gangtok şehrine doğru yola düştük.

IMG_9837.JPG

Gangtok şehrine kadar 80 kilometreyi bulan yolumuz var ve bu kadar yolu 3 saatte alacağız. Yol tabii ki bozuk ama cennet gibi yeşillik alan içinden devam eden bir yol bu.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Gün ışığının kaybolmaya yüz tuttuğu bir saatte Sikkim Eyaletine vardık. Ama burada önce ILP denen Eyalete giriş izni almanız gerekiyor. Rangpo denen bir yerleşim yerinden yarım saatlik bir bekleme ile Sikkim Eyaletine giriş izinlerimizi aldık. Burası için bir adet fotoğraf ve pasaportunuzun ve Hindistan Vizenizin fotokopisi gerekiyor.

Buradan yaklaşık bir saati bulan bir yolculuk sonrası Sikkim Eyaletinin başkenti olan Gangtok şehrine ve buradaki Denzong Regency adlı otelimize geldik. Bu otelde çok iyi bir otel. Hemen bavulları odalarımıza atıp, yemeğe geçtik. Baktım, insanlarda uzun ve yorucu araba yolcuğuna rağmen keyifler yerlerinde. Eh! Gezi planlayıcısı olarak benim keyfimde gıcır sayılır.

Yemek sonrasında bu gibi anlarda içilmek üzere getirdiğim iki adet sigaradan bir tanesini içmek üzere otelin bahçesine geçtim. İlk nefesi havaya üfledim. Kafamı gökyüzüne kaldırıp baktığımda yıldızların pırıl pırıl hallerini gördüm. Sanki biri bana göz mü kırptı ne? Elimde olmadan ben de gözümü kırpmışım.

Bu akşamlık bu kadar. Yarın Gangtok gezimiz var.

Gezekalın ve Aydınlık kalın..

Dr Ümit Kuru

İlk yayın tarihi: 07.11.2012 saat 23:35

Gözden geçirilmiş son yayın tarihi: 21.12.2106 Saat 23:45

 

Yorum bırakın

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: