Ateşin ve Buzun Yurdu İzlanda: Başlangıç

IMG_3075.JPG

IMG_0031Bu sefer ateşin ve buzun yurduna, İzlanda’ya, yolumuz düştü. 23-31 Temmuz tarihleri arasında,  14 kişilik gezi grubumuzla İzlanda’yı bir daire çizerek gezdik. “Her gezi sonrası aynı şeyleri söylüyorsun ve gezi muhteşemdi diyorsun” dediğinizi duyar gibi oluyorum ama İzlanda gezisi de öyleydi! Aksilikler olmadı değil tabii ki. Örneğin gezinin ilk 4 günü yağmur ve kara kara bulutlar vardı. Ne “vay be dedirtecek” bir fotoğraf çekebildik ne de şelalerde görebileceğimiz gök kuşaklarını görebildik. Balinalar da bize boy boy poz vermediler. Bırakın zıplayan balina fotoğrafı çekmeyi, balinanın denizde siyah karaltısını bile göremedik. Ama ne hava durumu ile oynayacak ne de “Dur bakalım balina kardeş! Şöyle sudan dışarı doğru bir zıpla, havada biraz dur. Fotoğrafını çekeceğim” diyecek gücümüz, imkanımız var.  Gezgin bazen gezi öncesi umduğu, hayal ettiği ile değil ama bulduğu ile yetinecek.

IMG_0794.JPG

Genelde “İzlanda’yı görmeli miyiz ? Değdi mi?” diye soruyorsanız. Yanıtım kesinlikle evet olacaktır. Sizlere yazı dizisi boyunca anlatacağım bir kaç ipucu ile İzlanda geziniz mükemmel olacaktır. Sanki başka bir gezegeni geziyor, başka bir dünyayı yaşıyorsunuz gibi hissediyorsunuz.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Doğanın gücünü mutlaka gözlemliyorsunuz. Bu güç karşısında insanın  bir yandan ne kadar güçsüz olduğunu ama bir yanda da aklını kullanarak ondan nasıl faydalanabileceğini, yapabildiği kadarı ile zarar vermeden nasıl kontrol edebileceğini görüyorsunuz. İzlanda gezisi öncesi yazdığım  ” İzlanda Dipnotları: Volkanlar İzlanda’nın Şansı mı, Şansızlığı mı? ” yazımı İzlanda gezisi niyetiniz varsa gitmeden önce okumanızı tavsiye ederim.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Bu yazı, Volkanik aktiviteler sonucu milyonlarca yıl önce ortaya çıkan ve her sene birkaç santim toprakları genişleyen ada ülkesi İzlanda’yı gezerken daha bilgili bir gezi yapmanıza yardımcı olacaktır. Bastığınız toprağın, buzulun halen faal olduğu düşüncesi sizi biraz ürkütüyor. Ancak bir taraftan da önemli ve hala devam eden bir olaya şahit olduğunuz gerçeği heyecanlandırıyor.

IMG_1424.JPG

IMG_1973Bu geziyi de Nar Gezi ile yaptık. Klasik programlarında bazı değişiklikler isteyerek, beraberce güzel bir program ortaya çıkarttık. Programı da eksiksiz tamamladık. Bu güzelim ülkenin doğusu da, batısı da görülmeyi hak ediyor. Bizimkinin benzeri bir program yapmanızı tavsiye ediyorum. İzlanda gerçekten pahalı bir ülke. Öğle ve akşam yemeklerini serbest bıraktık. İsteyen istediğini yedi ve içti. Öğle yemeklerini genelde kahvaltı da hazırladığımız sandviçlerle geçiştirdik. Kahvaltı menüleri zengin sayılır. Akşam yemeklerini ise bazen otelde bazen de özel olduğunu düşündüğümüz yerlerde yedik. Yeri gelince bahsederim.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

İzlandalı şoförümüz Örnólfur Kristjánsson (biz ona kısaca Arnie dedik) gezi boyunca hem şoförlüğümüzü ve hem de rehberliğimizi yaptı. Bize çok yardımcı oldu. İzlandalılar sıcak insanlar. Bu gezi boyunca temasta bulunduğumuz ve Türk  olduğumuzu öğrenen İzlandalılarda biraz şaşkınlık ifadesi hissettik. Bizden olmayan ama İzlandalıların gözünde kötü bir “Türk” imajı bıraktıran korsan Murat Reis’in atalarına verdiği trajediyi hala taşıyorlar gibiler. Arnie ile tur sonu vedalaşırken, Arnie “İlk defa çalıştığım Türkleri böyle bilmiyordum” ifadesini kullandı. Bu korsan hakkında İzlanda gezisi öncesi “ İzlanda Dipnotları:İzlanda’nın Türk’e Düşmanlığının Kaynağı ” yazdığım yazıyı altı çizili bağlantıda okuyabilirsiniz. 

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Evet Sevgili Sanal Gezgin arkadaşlarım… Buyurun bakalım, gün ve gün İzlanda gezi yazım..

Gezekalın ve aydınlık kalın..

Dr Ümit Kuru

01.08.2016 Saat 22:44

Not: Bizim geziler yaklaşık bir yıl önceden planlanır ve ödemeleri erkenden yapılır. Bu gezimize aslında 14 kişi değil de 16 kişi olarak çıkacaktık. İki gezginimiz Dr Tülin Satılmış ve Ayşe Bozkurt, darbe girişimi sonrası memurlara konan yurt dışına çıkış yasağı nedeni ile geziye katılamadılar. Bu gezi yazımı, darbe ve onun getirdiği OHAL uygulamasının bir başka türlü mağdurları olan bu iki gezgin arkadaşıma ithaf ediyorum.

Darbeler, askeri olsun sivil olsun, bu ülke için hiç bir zaman iyi olmamıştır. Bir daha darbelerin hiç bir türünü görmemek, herkes için adil-eşit bit hukuk sisteminde, dinin-etnisitenin siyasete alet edilmediği bir ülkede yaşamak umudumla..

Ülkem gerçek aydın ve gezgin insanlara dolu olsun….

IMG_4372.JPG

 

Yorum bırakın

1 Yorum

  1. Huriye Y.

     /  Ağustos 1, 2016

    Umit hocam ,guzel gezmissiniz belliki …hoş gelmişsiniz ,

    Cevapla

Yorum bırakın