Sabah erken saatlerde korkunç bir sallanma ile uyandık. Yataktan kalkıp ne olduğunu anlamak yanlışını yaptık. Tekne öyle bir sallanıyordu ki ayakta durmak mümkün olmadı. Bulantı başlayınca gerisinin geleceğini anladık ve tekrar yatağa geri döndük. Dün geceden fırtınanın geleceğini raporlardan öğrenen İsmail kaptan, fırtınanın öğlen daha da artacağını ön görüp, Kos Adasını erkenden terk etmenin daha iyi olacağını düşünmüş ve limandan hareket etmişti. Demir toplarken de yandan büyük dalgalara maruz kalmış, teknemiz 40 metre boyunda sınıfının en büyük teknesi olmasına rağmen, ceviz kabuğu gibi sallanıp durmuştuk. Limandan uzaklaşıp, Leros Adasına doğru dalgaları arkamıza alıp yola düştüğümüzde sallantı kabul edilebilir boyuta gelmişti. Bir de teknemiz küçük olup da Rodos tarafına doğru yolumuz olsaydı durum fenaydı. İsmail kaptan “erken çıkmasaydık ve öğlene kalsaydık biz bugün Leros’a gidemezdik” dedi.
Kahvaltımızı teknede yaptıktan sonra düne göre erken sayılacak bir saatte Leros Adasında Aghia (Agia) Marina limanına vardık. Fırtınalı havada yol 60 km’lik yol 3 saat sürdü.
55 km²’lik alanı olan bu yeşil adanın 2011 sayımına göre yaz kış yaşayan nüfusu 8000 civarında. Mitolojik olarak adanın önemi Tanrıca Artemis’in adası olması. Yerleşim çok eski zamanlardan beri var. Adanın yüksek bir tepesine kurulu Bizans stili Panagia Kalesi hemen göze çarpıyor ama benim en çok dikkatimi çeken beyaz badanalı renkli çerçeveli evleri oldu. Bu limandan görünüş adanın tipik bir Yunan Adası olduğuydu.
Tekne ile hangi Yunan Adasına giderseniz gidin mutlaka evrakları ve pasaportları kontrol ediyorlar. Bir defa Yunanistan’a giriş yapınca, diğer adalarda kişileri görmüyorlar ama pasaportlar mutlaka gümrük görevlilerine gidiyor. Bu işlemler yapılırken biz araba kiraladık. Burada mutlaka araç kiralamanız gerekiyor. Gerçi belediyeye ait otobüsler de var ama bizim gibi sadece 1 günü olanlar için zaman önemli.
İlk olarak adanın batısında Gourna sahiline gittik. Burası adanın merkezi olan Platanos’a göre 7 km Batıda. Adanın en güzel ve en uzun kumsallarından bir tanesi. Aghia Marina tarafında bolca olan dalgaların burada olmamasını umuyoruz ama hayal kırıklığını da Gourna’ya varır varmaz yaşıyoruz. Deniz girilecek gibi değil, zaten sahil de bir kişi dışında bomboş.
Vakit yemek vakti olunca sahilde gözümüze ilişen Gourna Fish Taverna and Restaurant adlı restorana daldık. Adının Fotis olduğunu öğrendiğimiz garsonun tatlı dili ve becerikliliği eşliğinde çok güzel ve lezzetli bir yemek yedik. Gourna’ya sadece bu restoran ve Fotis için bile gidilir. Yemek sonrasında Fotis’den poyrazın estiği bu rüzgarda denize girilebilecek plajlar hakkında görüş aldık. Bize adanın Kuzey Doğusunda Blefoutis Plajını önerdi. Sonradan çok doğru bir öneri olduğunu görüp, Fotis’in gıyabında ona bir kez daha teşekkür edecektik.
Gourna’da yemekten sonra daha önceden tespit ettiğim ve ne olursa olsun görmeyi kafaya koyduğum Agios Isidoros Şapeline gittik. Burası Gourna’ya yakın, Kokali bölgesinde. Kıyıya 50 metrelik bir dar yol ile bağlanmış ve bir kaya üzerine inşa edilmiş bu küçük şapel çok güzel görüntüler verdi. Buradan gün batımı da çok güzel olurmuş ama o kadar vaktimiz yok.
Bu şapeli gezdikten sonra arabamızla adanın Kuzeyine doğru yöneldik. Partheni üzerinden Blefoutis Plajına ulaştık.
Fortis haklı çıktı, nefis pırıl pırıl bir deniz vardı. Burada denize girerken arkadaki küçük kafeden frappelerimizi içtik.
Daha sonra Aghia Marina’ya doğru dönüşe geçtik. Yolumuz üzerinde olan plajlara uğramayı ihmal etmedik. Alinda Plajı da güzel görünmekle birlikte birinci tercihim Blefoutis Plajıdır.
Aghia Marina içinden geçerek buradan Platanos ve Pandeli yerleşim yerlerine gittik. Aslında birbirlerinden ayrı yerleşim birimleri olan Platanos, Pandeli ve Aghia Marina zamanla birbirleri ile birleşmişler. Yürüme mesafesi kadar birbirlerine yakınlar.
Platanos İtalyan mimari tarzı evlerin örnekleri ile dolu. Arabamızı park edip bu evler arasında yürüdük. Daha sonra ise 300 metre yükseklikteki Apityki Tepesine kurulu olan Leros Kalesi (Panagia Kalesi de deniyor) ve onun yamaçlarında gözüken yel değirmenlerini tam karşıdan gören bir alandan fotoğrafladık. Bu kale Bizans döneminden kalma. Palatanos içinden dar sokaklar arasından geçerek kaleye çıkmak mümkün ama biz bunu yapamadık.
Yapılabilecek kadarını yaptığımıza inandığım Leros Adası küçük turumuzu kiralık arabamızı teslim ettikten sonra Agia Marina’da yürüyerek devam ettirdim.
Aghia Marina sahili kafeler ve restoranlarla dolu. Gün batımında burası da çok hoş oluyor.
Sahil boyu yürüyerek meşhur Mylos Restoranın terasına girdim. Kaleden gün batımının güzel olduğu söylenir ama buradan, arkadan gelen güneş ışıklarının düştüğü kalenin görüntüsü ve restoranın önünde, denizin içindeki yel değirmeninin görüntüsü de müthişti.
1930’lar yapımı Aghia (Agia) Marina Kilisesi de limandan 100 metre sonra karşınıza çıkıyor.
Adanın gezemediğim bölümlerinden Laki derin denizi nedeni ile İtalyanlar tarafından önemli bir liman olarak görülüp planlı bir şehir olarak inşa edilmiş bir bölüm. Neoklasik binalarla dolu.
Agia Marina’nın plajı güzel. Vromolithos, Xirokambos Plajları, Leros Adasını diğer önemli plajları.
On İki Adaların Kuzeyinde bulunanlarına yaptığımız gezide bir adayı, Leros Adasını da gezebildiğimiz kadarı ile sizlerle paylaştım. Leros Adasını ben çok sevdim. Umarım sizin de bizim de yollarımız bir kez daha bu adaya düşer ve daha uzun süre kalabiliriz.
Gezekalın dostlar…
Dr Ümit Kuru
23.06.2016 Saat 01:32
necmi fidan
/ Nisan 18, 2017Çok güzel bir yazı ve fotoğraflar..Emeğinize sağlık..Teşekkürler..