Himalayaların Gölgesinde; Batı Bengal-Sikkim Bölgesi-Darjeeling

IMG_0831.JPG

24.10.2012 tarihli gezi yazısıdır

IMG_0612.JPG

Bugün çok heyecanlıyız. Neden derseniz 8586 metreyi bulan zirvesi ile dünyanın en yüksek 3. dağı olma unvanını elinde tutan Kangchenjunga Dağı‘nı en güzel görebileceğimiz yere, Tiger Hill’e çıkacağız. Bu dağ en güzel görüntüyü sabahın çok erken saatlerinde verdiğinden, sabahın kör karanlığında yola çıkmamız gerekti. Saat 04:00’de araçlarımıza tam kadro bindik. Bu saatte ancak turistler olur diye düşünsem de ne kadar yanıldığımı Tiger Hill’e çıkınca anladım.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Tiger Hill’e, kaldığımız otel olan Windamere Hotel’den varış süremiz yaklaşık yarım saat. Aracımızı çok erken terk etmek zorunda kaldık. Tepeye kadar da neredyse 20-30 dakika yürüdük. Aslında Hintli rehber bana daha araçta iken “Orası çok kalabalık olur. Oradan güneş doğumu güzel olur. Ama Kangchenjunga için daha iyi bir yer var. Oraya gidebiliriz ama güneş doğumunu göremezsiniz.” demişti. Ben de her kaynakta “Tiger Hill’den dağı ve güneş doğumunu mutlaka izleyin” yazılarını okuduğumdan, rehbere “Cık! Haydi bakalım Tiger Hill’e gidiyoruz” demiştim. Bunun üzerine tepeye bir yanda ayaz, bir yanda kör karanlık ve bir yanda da açlık çekerek vardık.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Vardık ama milleti yarıp da güzel fotoğraf alabileceğimiz bir noktaya ulaşmak ne mümkün! Etraf Hintli turist kaynıyor ve “Bana yol açın! Taa Türkiye’den geldim..” deme şansım yok. Ya gün doğumu izlenecek ya da Kangchenjunga Dağına güneşin ilk ışıklarının düşmesi ile oluşan kızıllık görülecek. Ben tercihimi ikinciden yana yaptım.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Yaklaşık bir saatlik bir beklemenin ardından günün ilk ışıkları gözüktü. Bu arada daha da kalabalık olunca, fotoğraf çekmek pek mümkün olmayacak bir hale geldi. Sonunda güneşin ışıkları dağa düştü ve o güzelim portakal rengi oluşmaya başladı. Kısa bir süre sonra kuvvetli alkış koptu. Meğerse diğer tarafta güneş, dağlardan sıyrılmayı başarmış. Lapacı Hintliler onu alkışlıyorlarmış. Burada daha fazla yapacak bir iş kalmadı ve o kadar çok araç var ki, dönüş yolunu da hesaba katarak Tiger Hill’den ayrıldık. Kısa bir yürüyüşle araçlara ulaştık. Araçlarımızla çabucak dönüş yoluna geçtik.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Bir süre sonra, bizim rehberin tavsiye ettiği alana geldik. Burada araçlardan indik. Gerçekten buradan dağın görünüşü çok daha güzel ve etrafta o mahşeri kalabalık filan da yok. Tiger Hill’i görmesem olmazdı ama sadece Kangchenjunga Dağını fotoğraflayacağım derseniz de burası yukarıya göre daha uygun bir yer.

IMG_0667.JPG

Otelimize dönüp de kahvaltımızı yapmadan önce ziyaret etmemiz gereken bir yer daha var; Ghoom Manastırı.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Ghoom, Darjeeling’e 8 km kadar uzakta olan bir yerleşim alanı. Burada bulunan tren istasyonu, Dünyanın en yüksekteki tren istasyonu ve ünlü Toy Train burada duruyor. Son gün Darjeeling’den bineceğimiz Toy Train’den burada ineceğiz. Burada bulunan Yiga Choeling Manastırı, Tibet Budizminin Gelug koluna ait olan en eski manastır. 1875 tarihinde yapılmış. İçeride bulunan “Gelecek Budha-“Maitreya Buddha” heykeli ile önemli. Bu manastır içinde fotoğraf çekmek serbest. Bhutan’da ise hiçbir tapınakta fotoğraf çekmek mümkün değil.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Saat 08:00 gibi otele döndük. Hemen sıkı bir kahvaltı yaptık. Herkes tüm tur boyunca bu otelin en iyisi olduğu konusunda hemfikir.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Bu otelde kalabilmek adına program değişikliği yaptık ama değdi doğrusu.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

IMG_0762.JPG

Kahvaltı sonrası ise Darjeeling içi ve civarında gezimize devam ediyoruz. Önce Tibet Mülteci kampına gittik. 1959 Yılında Çin’in baskısı üzerine 14. Dalai Lama’nın peşinden Tibet’i terk eden Tibetli sayısının 120.000 civarında olduğu söyleniyor. O dönemde Hindistan’a kaçan Tibetliler için kurulan kamplarda yaşayanlar, geçimlerini sağlayabilmek için el sanatlarını kullanarak yaptığı ürünleri satmışlar.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Bu kampta kalan insan sayısı azalsa da, bir grup insan hala bu el sanatı ürünleri yapıp sergileyip, gelir elde etmeye çalışıyorlar. Kampı geziyoruz. Fotoğraflarımızı çekiyoruz ve tabii ki ilk alışverişlerimizi de burada yapıyoruz. Grup bu güne kadar nasıl alışveriş yapmadan durmuş öyle?

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

IMG_0785.JPG

Daha sonra Tenzig Kayasına gittik. Edmund Hillary ile birlikte Everest’e ilk tırmanan olan Tenzing Norgay adlı Nepal doğumlu şerpadan ismini alan Tenzing Kayası, amatör dağcılar bir antrenman yeri. Tenzing, Başbakan Jawahar Lal Nehru’nun bulunduğu bir heyete, bu kayayı hiçbir emniyet almadan tırmanarak gösteri yapmış.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Gerek Bhutan ve gerekse de Darjeeling-Sikkim gezisi sırasında küçük yürüyüşleri programa koydurdum. Darjeeling’de de bu tür bir yürüyüşü şehrin içinden geçerek, büyükçe bir parka doğru yaptım. Kırk beş dakika-bir saatlik bir aktiviteydi ama çok memnun kaldık.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Öğle yemeğimiz için tekrar otele döndük ve yemekten hemen sonra ise bu sefer Darjeeling de şehir içinde alışverişe çıktık. İlk uğrak yerimiz ise meşhur Darjeeling çaylarının satıldığı bir yer oldu. İngilizler için Darjeeling bir sayfiye yeri imiş ama sonradan buraya çayı getirip ekmişler. Çay bitkisi de bu toprakları sevmiş. Yükseklik değiştikçe, çayların tadı da farklı olmuş.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Golden Tips&Nathmulls adlı bir şirket burada en tanınmış olan çay üreticisi. Çok sayıda yerde dükkanı var ve biz grup olarak bir tanesine girdik. Burada o kadar çok sayıda çay örneği var ki; Birinci hasat, 2. hasat, bilmem kaçıncı hasat, ilk yaprak, yeşil çay diye liste uzuyor. Doğrusu bu ya, siyah çayları bizim damak tadımıza pek uymadı ama otellerde içtiğimiz çaylar da fena değildi. Muhtemelen çaylar yeterince iyi demlenmediğinden tadını alamıyoruz diye düşündük. Çaylar bayağı pahalı.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Çay aldığımız dükkanı terk ettikten sonra, sıra sıra dükkanların bulunduğu ana cadde boyunca alışveriş yapa yapa otelimize döndük. Son dükkandan çıktığımız zaman artık hava iyice kararmıştı.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Bir gün daha bitti. Yarın gezimizin en önemli bölümü olan Toy Train gezisi yapacağız ve Darjeeling’i terk edip Bhutan sınırındaki Phuentsholling kasabasına doğru yola çıkacağız. Yani epey bir yol var.

Gezekalın ve Aydınlık kalın…

Dr Ümit Kuru

İlk yayın tarihi : 11.11.2012 Saat 01:02

Gözden geçirilmiş son yayın tarihi. 26.12.2016 Saat :01:06

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

 

Yorum bırakın

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: