Dünya Mirası Listesi-Hırvatistan

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Hırvatistan’ın Dünya Mirası Listesi içinde yer alan 7 yeri mevcut;

Dünya Kültür Mirası Listesi

  • Poreč tarihi merkezindeki Euphrasian Basilica’sının Piskoposluk Kompleksi  (1997)
  • Trogir tarihi şehri (1997)
  • Diocletian Sarayı ile Split’in tarihi merkezi (1979)
  • Dubrovnik eski şehri (1979)
  • Stari Grad Plain (2008)
  • Šibenik’deki St James Katedrali (2000)

Dünya Doğa Mirası Listesi

  • Plitvice Gölleri Ulusal Parkı (1979)

 

HIRVATİSTAN GEZİMİZDE GÖREMEDİĞİMİZ DÜNYA KÜLTÜR MİRASI YERLERİ

Poreč tarihi merkezindeki Euphrasian Basilica’sının Piskoposluk Kompleksi

Bu kentte bulunan bazı dini yapılar, Hırıstiyanlığın çok erken dönemlerine ait olması ve ayakta kalan iyi örneklerinden olması nedeni ile Dünya Kültür Mirası Listesi içine alınmıştır. Burayı görme şansımız olmadı.

Stari Grad Düzlüğü

Milattan önce 4. yüzyılda Paros’dan İyonyalı Yunanlılarca kolonize olduğu zamandan beri bozulmamış halde kalan Hvar Adasındaki Stari Grad Düzlüğü, Hırvatistan’ın kültür mirası listesi içinde olan bir diğer yeridir. Bu verimli alanlarda Yunanlılar döneminden beri zeytincilik ve üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu alan aynı zamanda doğal rezerv alanıdır. Burada tarihi taş duvar ve süslemeler veya küçük taş sığınaklar eski yunanlılar tarafından arazi bölümü için kullanılan geometrik şekiller 24 yüzyıldır bozulmamış halde bulunmaktadır.

 HIRVATİSTAN GEZİMİZDE GÖRDÜĞÜMÜZ DÜNYA KÜLTÜR MİRASI YERLERİ

Trogir tarihi şehri

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Trogir, Kentsel devamlılığın güzel bir örneği olması nedeni ile listeye dahil edilmiş bir şehir. Bu adanın Ortogonal sokak planı Helenistik döneme kadar gider ve sonraki şehir yöneticileri de şehire yeni kattıkları, gerek halka ve gerekse de özele ait binalarla bu yapı planını devam ettirmişlerdir. Roma tipi kiliseler zamanla Rönesans ve Venedik tipi Barok yapılarla zengileştirilmiştir. Bu şehri gezme şansımız oldu.

Diocletian Sarayı ile Split’in tarihi merkezi

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Geç 3.yüzyıl ve erken 4. yüzyıl arasında inşa edilen Diocletian Sarayının kalıntılarını tüm şehirde görmek mümkündür. Orta çağlarda eski anıt mezardan alınan malzemelerle yapılan 12 ve 13. yüzyıl Romanesk kiliseler, orta çağ kale ve surları, 15. yüzyıl Gotik sarayları, Rönesans ve Barok tarzı inşa edilmiş diğer yerler korunmuş alan içindedirler.

Dubrovnik eski şehri

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Dalmaçya Kıyılarına kurulu olan “Adriyatik İncisi” Dubrovnik, 13. yüzyıldan günümüze önemli bir akdeniz limanı olmuştur. 1667 Yılında yaşanan depremle önemli hasar gören bu güzel şehir, Gotik, Rönesans ve Barok tarzı kiliselerini, manastırlarını ve çeşmelerini korumayı bilmiştir. 1990’lı Yıllarda savaş nedeni ile tekrar hasar görse de halen UNESCO tarafından koordine edilen restorasyon programı içindedir.

 Šibenik’deki St James Katedrali

 

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

 Sibenik’deki St James Katedrali, (1431-1535) yapımında birbirini takip eden şekilde görev almış 3 mimarın -Francesco di Giacomo, Georgius Mathei Dalmaticus ve Niccolò di Giovanni Fiorentino – katedralin kubbe ve kemerlerinde kendi anlayışları ile yarattıkları benzersiz bir yapıdır. Bu katedralde 15-16. yüzyıl Kuzey İtalya, Dalmaçya ve Toskana bölgelerinin  sanatsal anlayış farklılıklarının binaya yansımasını görüyoruz. Katedralin şekil ve dekoratif elementlerinde kullanılan 71 adet kadın, erkek ve çocuk yüzleri, Gotik ve Rönesans sanatının iyi bir birleşimi örneklerini göstermektedir.

Plitvice Gölleri Ulusal Parkı

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Binlerce yıldır akan kireçli suyun oluşturduğu travertenler ve bunun sonucunda oluşan doğal küçük barajlar sayesinde ortaya çıkan göl, mağara ve şelaleler..En sonunda da yeryüzünde bir cennet düşünün. Bu sürecin günümüzde de devam etmekte olduğu Plitvice Gölleri Ulusal Parkını gezdiğimizde kötü havanın azizliğine uğradık. Eğer bir gün yeniden Hırvatistan’a gitmek için bir sebep ararsam bunun için en doğru olanı bu cenneti tekrar görmek isteği olacaktır.

Gezekalın

Dr Ümit Kuru

26.11.2014 Saat 13:16




Yorum bırakın

Yorum bırakın